Onderzoek toont aan: Zonnebank preventief tegen griep

Een onderzoek toont aan dat het risico op het optreden van een griepepidemie ook beïnvloed kan worden door het vitamine D-niveau.

Winter is griepseizoen. Dat is zo omdat virussen zich het best kunnen vermenigvuldigen als de luchtvochtigheid in de buurt van 50% ligt. In de winter zorgen onze verwarmde kamers voor ideale omstandigheden. Griepvaccinaties bieden enige bescherming, maar nu hebben Noorse wetenschappers aangetoond dat het veel belangrijker is om voldoende vitamine D in het bloed te hebben.

Hun onderzoek toonde aan dat de infectiesnelheid en de mortaliteit van griepepidemieën toenemen naargelang de blootstelling aan de zon en als gevolg daarvan het vitamine D-peil lager werden. In de winter, als het zonlicht te zwak is om vitamine D aan te maken, kan dit tot 20 tot 600 keer toenemen.

Daarom is een gematigd gebruik van een zonnebank een uitstekende preventieve maatregel. Een Noorse en een Deense studie hebben aangetoond dat zonnebanken de productie van vitamine D via de huid stimuleren, op precies dezelfde wijze als natuurlijk zonlicht.

"Het is een bewezen feit dat vitamine D het immuunsysteem versterkt. Gematigd zonnen stimuleert de productie van vitamine D. Met name in de wintermaanden, als de zon te zwak is om op natuurlijke wijze vitamine D aan te maken, kan het zin hebben om een bezoek te brengen aan een zonnestudio om jezelf te beschermen tegen griepvirussen", zegt Ad Brand van het Sunlight Research Forum.

Het Sunlight Research Forum (SRF) is een organisatie zonder winstoogmerk, gevestigd in Nederland. Het doel van deze organisatie is het aan het grote publiek ter beschikking stellen van de laatste medische en wetenschappelijke bewijzen over de effecten van gematigde blootstelling aan UV-straling.

Mediacontact:
Ad Brand
Sunlight Research Forum (SRF)
Tel: +31 (0) 651 358 180
info@sunlightresearchforum.eu / www.sunlightresearchforum.eu

Bronnen:
1) Asta Juzeniene, Li-Wei Ma, Mateusz Kwitniewski, Georgy A. Polev, Zoya Lagunova, Arne Dahlback, Johan Moan: The seasonality of pandemic and non-pandemic influenzas: the roles of solar radiation and vitamin D (De seizoensgebondenheid van pandemische en niet-pandemische influenzas: de rol van zonnestraling en vitamine D), International Journal of Infectious Diseases, jaargang 14, uitgave 12, december 2010, pagina's e1099–e1105

2) Johan Moan, Zoya Lagunova, Emanuela Cicarma, Lage Aksnes, Arne Dahlback, William B. Grant
en Alina Carmen Porojnicu: Sunbeds as Vitamin D Sources (Zonnebanken als bron van vitamine D), Photochemistry and Photobiology, 2009, 85: 1474–1479

3) Elisabeth Thieden, Henrik L. Jørgensen, Niklas Rye Jørgensen, Peter A. Philipsen en Hans Christian Wulf: Sunbed Radiation Provokes Cutaneous Vitamin D Synthesis in Humans— A Randomized Controlled Trial (Straling van zonnebanken zorgt voor cutane vitamine D-synthese bij mensen - een gerandomiseerde gecontroleerde proef), Photochemistry and Photobiology, 2008, 84: 1487–1492

Geplaatst in:

Mediacontact:
Ad Brand
Sunlight Research Forum (SRF)
Tel: +31 (0) 651 358 180
info@sunlightresearchforum.eu / www.sunlightresearchforum.eu

Sunlight Research Forum

plaats:
Veldhoven
website:
http://www.sunlightresearchforum.eu/

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234