Meer dan honderd scholen ten strijde op NK Debatteren voor Scholieren

Morgen start het NK Debatteren voor Scholieren 2013/2014, een van de grootste scholierencompetities van Nederland. Uit het hele land reizen debatteams van 105 middelbare scholen naar Hilversum om met elkaar de verbale strijd aan te gaan tijdens de eerste voorronde. Na drie voorrondes gaan de 30 beste scholen door naar de grand finale, die op 11 januari zal plaatsvinden in Leiden. De leerlingen debatteren over actuele maatschappelijke thema's, zoals ons immigratiebeleid en de vrijheidsopvatting in de digitale wereld. Themapartner dit jaar is het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het kampioenschap wordt georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut, met steun van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, SNS REAAL Fonds, Universiteit Leiden, Gemeente Leiden en 1V Jongerenpanel. Gastlocatie is het Comenius College in Hilversum.

Stellingen
De scholieren hebben de meeste stellingen vooraf kunnen voorbereiden, maar weten pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn. Daarnaast is er één debatronde met een improvisatiestelling. Deze improvisatiestelling vervangt één van de onderstaande stellingen. De 3 voorlopige debatstellingen van de voorrondes zijn:
- Vondelingenluiken moeten worden toegestaan
- In vrije democratieën moet anonieme toegang tot internet geblokkeerd worden
- Arme landen moet geld worden geboden voor het opnemen van onuitzetbare asielzoekers

Themapartner Nationaal Comité 4 en 5 mei
Vrijheid is kostbaar, kwetsbaar en niet vanzelfsprekend. Ieder jaar op 4 en 5 mei staan we daar in Nederland bij stil. Maar vrijheid is soms ook ongrijpbaar en onderwerp van discussie. Wanneer houdt iemands vrijheid op en begint de vrijheid van een ander? Moeten wij ons de onvrijheid in andere delen van de wereld aantrekken? En zijn we in Nederland helemaal vrij? Dit zijn onderwerpen die het Nationaal Comité 4 en 5 mei graag onder de aandacht wil brengen bij jongeren. Daarom is het Nationaal Comité 4 en 5 mei dit jaar voor het eerst themapartner bij het NK Debatteren voor Scholieren.

Drie voorrondes
Het is het zestiende jaar op rij dat de Stichting Nederlands Debat Instituut het toernooi organiseert voor havo/vwo-scholieren. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. De voorrondes vinden plaats op 22 november, 29 november en 6 december op het Comenius College in Hilversum. In drie debatrondes wordt bepaald welke scholen per voorronde doorgaan naar de finale in Leiden op zaterdag 11 januari 2014.

Debatvorm
Het NK Debatteren voor Scholieren volgt vanaf dit jaar het World Schools format. Deze parlementaire debatvorm is ontwikkeld voor de wereldkampioenschappen voor scholieren (WSDC) en combineert de beste elementen uit de Britse, Austraal-Aziatische en Amerikaanse debattradities. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van vier minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury de winnaar van het debat op basis van argumentatie en presentatie.

Stichting Nederlands Debat Instituut
De Stichting Nederlands Debat Instituut heeft als missie om het debatonderwijs in Nederland naar een hoger niveau te tillen, onder andere door het organiseren van landelijke debattoernooien in alle lagen van het onderwijs.

Noot voor de pers: De pers is van harte uitgenodigd om de NK-voorronde bij te wonen. De opening is om 13.30 uur, de debatrondes starten om 14.00, 15.15 en 16.40 uur. Locatie: Comenius College Hilversum, Bisonlaan 1, 1217 CH Hilversum.
Voor vragen of beeldmateriaal: Evelien van der Molen, projectleider onderwijs via molen@debatinstituut.nl of (035) 625 20 50 of 06 20989918. Meer informatie: www.nkscholieren.nl of www.schooldebatteren.nl.

Nederlands Debat Instituut Holding B.V.

plaats:
Hilversum
website:
http://www.debatinstituut.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234