Online leerprogramma bereidt geleidehondbaas voor op werken met hond

KNGF Geleidehonden heeft een online leerprogramma ontwikkeld speciaal voor blinden en slechtzienden die in aanmerking komen voor een blindengeleidehond. Het e-learning programma Theorie Geleidehonden biedt toekomstige geleidehondenbazen de mogelijkheid om zich op moderne wijze voor te bereiden op het werken met de blindengeleidehond. Het stelt hen tevens in staat zelf te bepalen waar en wanneer zij de kennis op willen doen, wat de digitale training toegankelijk en flexibel maakt. Volgens een testpanel van geleidehondenbezitters is het online leerprogramma een primeur: "Er is voor deze doelgroep niet eerder een applicatie gemaakt die zo toegankelijk en praktijkgericht is."

Leermiddel
Directeur KNGF Geleidehonden Ellen Greve: "Om de blinde baas en zijn geleidehond een succesvolle combinatie te laten zijn, moet iedere baas samen met zijn nieuwe geleidehond een noodzakelijke praktijkinstructie volgen, vaak bij ons intern op de geleidehondenschool. Voorafgaand daaraan kreeg de blinde baas tot nu toe de theoretische leerstof over de geleidehond in een wat statisch Word-bestand aangeboden, als huiswerk ter bestudering. De leerstof is vanaf heden via de computer toegankelijk gemaakt op een speelse manier en zodanig ontworpen dat mensen met een ernstige visuele beperking ermee uit de voeten kunnen."

Aandacht
Het online leerprogramma is opgebouwd uit acht hoofdstukken met korte overzichtelijke teksten en een duidelijke structuur. Peter van der Heijden, hoofd afdeling Opleiding bij KNGF Geleidehonden: "Dat is nodig om de aandacht van mensen vast te houden. Het is een behoorlijke portie basiskennis die deze mensen onder de knie moeten krijgen. Onze doelgroep is over het algemeen handig met de computer. Spraaksoftware maakt het gemakkelijk toegankelijk voor hen, dus waarom dan nog een saai theorieboek of Word-bestand hanteren? Ook voor familie en vrienden die met de geleidehond te maken krijgen is het een aantrekkelijk product. Voor KNGF Geleidehonden is het digitaal aanbieden van de leerstof vooral praktisch, omdat de theorie zeer actueel te houden is." Overigens bestaat er ook een zwartschrift-versie van de nieuwe Theorie Geleidehonden, voor cliënten die echt niet kunnen omgaan met de online versie en willen lezen in grootletterschrift of met een voorleesapparaat.

Geleidehondenbaas Marion Nijhof testte de e-learning: "Deze online training is een goed interactief middel om geleidehondgebruikers theorieles te geven. De audio- en videofragmenten maken het verhaal levendig. Je neemt het makkelijk tot je. Ook zijn er tussentoetsen en een eindtest waarmee direct gekeken kan worden of de theorie begrepen wordt. De gemaakte vorderingen zijn ook inzichtelijk voor de betrokken instructeurs van KNGF Geleidehonden, zodat zij desgewenst kunnen coachen bij het succesvol doorlopen van het leerprogramma. Dit alles geeft je aan het einde van de theorie de bevestiging dat je er klaar voor bent."

'Zappend leren'
Teelen Kennismanagement, die de digitale training met KNGF Geleidehonden ontwikkelde, spreekt van een uniek voorbeeld van een online leersysteem: "We hebben van de bestaande theorietraining een nieuw didactisch ontwerp ontwikkeld en afgestemd op de dagelijkse praktijk van de doelgroep. Het houdt rekening met hun beperkingen én benut de authentieke functionaliteiten die kenmerkend zijn voor e-learning. Het biedt de basistheorie en verdiepende informatie. Concreet betekent dit dat de applicatie activerend en geschikt voor 'zappend leren' is."

KNGF Geleidehonden (Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds)
KNGF Geleidehonden leidt sinds 1935 honden op als geleidehond voor blinden en zeer slechtzienden. Een blindengeleidehond leidt zijn baas veilig door het drukke verkeer en vermijdt daarbij (hoogte)obstakels en situaties die voor zijn baas gevaar kunnen opleveren. Dankzij zijn geleidehond heeft de blinde baas meer bewegingsvrijheid en onafhankelijkheid, maar is ook een trouwe vriend rijker. KNGF Geleidehonden zet zich in toenemende mate in voor de mobiliteit en onafhankelijkheid van diverse groepen door hulp van speciaal opgeleide honden. Naast de circa honderd blindengeleidehonden per jaar, leidt het geleidehondeninstituut ook autismegeleidehonden op voor kinderen met een autismespectrum stoornis, assistentiehonden voor mensen met een motorische beperking en buddyhonden voor volwassenen en kinderen met een stoornis of beperking.

Wilt u meer informatie of een interview? Neem dan contact op met KNGF Geleidehonden, afdeling Communicatie, tel.: 020-4969333 / 06-22167335 (Marloes Zwagerman) / 06-11300200 (Monique Velten), e-mail: communicatie@geleidehond.nl.

KNGF Geleidehonden

plaats:
Amstelveen
website:
http://www.geleidehond.nl/kngf.asp

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234