GaultMillau awards voor Richard van Oostenbrugge en Joris Bijdendijk

De voornaamste GaultMillau Awards 2014, Chef van het Jaar en Belofte van het Jaar gingen respectievelijk naar Richard van Oostenbrugge (Bord'eau, Amsterdam) en Joris Bijdendijk (Bridges inspired by Ron Blaauw, Amsterdam). De crisis heeft een grote impact op de restaurantsector, aldus GaultMillau: kleinere menukaarten, meer eenvoud op het bord en steeds meer toprestaurants die overstappen op een laagdrempeliger concept.

Tijdens de Dag van GaultMillau, maandag 28 oktober in de RAI in Amsterdam, ging een van de twee voornaamste GaultMillau Awards, die van Chef van het Jaar, naar Richard van Oostenbrugge. GaultMillau-directeur Jan van Lissum prees zijn zeer zorgvuldige, klassieke aanpak, zijn lichte, transparante kookstijl en de fraaie presentaties van zijn gerechten. Ook Joris Bijdendeijk, Belofte van het Jaar, gaat uit van klassiek Franse bereidingswijzen, maar streeft naar 'Cuisine Hollandaise'. Aantrekkelijke kleine visgerechten staan bij hem centraal, met veel aandacht voor Slow Food-producten.

De druk bezochte GaultMillau awards-ceremonie en presentatie van de nieuwe gids vond dit jaar voor het eerst plaats in de Forumzaal van de Amsterdam RAI. De presentatie was gekoppeld aan de vakbeurs Fine Food Professional 2013, de jaarlijkse tegenhanger van Wine Professional (13-15 januari in de Amsterdam RAI).

GaultMillau Awards 2014
- Chef van het Jaar: Richard van Oostenbrugge - Bord'eau, Amsterdam
- Belofte van het Jaar: Joris Bijdendijk - Bridges inspired by Ron Blaauw, Amsterdam
- Prijs | Plezier 2014: Daalder, Amsterdam
- Duurzaam Restaurant van het Jaar: Herberg De Kop van 't Land, Dordrecht
- Wijn|Spijsspecialist van het Jaar: Robin Overdreef - De Zwethheul, Schipluiden
- Sommelier van het Jaar: Noël Vanwittenbergh - Ciel Bleu, Amsterdam
- Talentvol Sommelier van het Jaar: Koen van der Plas - Manoir Restaurant Inter Scaldes, Kruiningen
- Wijnkaart van het Jaar: Rijsel, Amsterdam
- Gastvrouw van het Jaar: Evelyne de Potter-Scholtes - La Trinité, Sluis
- Talentvol Gastvrouw van het Jaar: Willemijn de Graaf-van Harn - Rijsel, Amsterdam
- Hotel van het Jaar: Andaz Hotel, Amsterdam
- Terras van het Jaar: De Vrienden van Jacob (Landgoed Duin en Kruidberg), Santpoort

Belangrijkste verschuivingen
Gedaald in de nieuwe gids zijn De Fuik in Aalst, Kaatje bij de Sluis in Blokzijl, De Hoefslag in Bosch en Duin, Grand Restaurant Karel V in Utrecht, De Posthoorn in Monnickendam (allemaal van 15 naar 14 punten) en Ron Gastrobar in Amsterdam (van 16 naar 14 punten). Laatstgenoemde daling is relatief, gezien de conceptverandering van Ron Blaauw Restaurant naar Ron Gastrobar.
Belangrijkste stijgers: Ciel Bleu in Amsterdam, Chapeau! in Bloemendaal, Parkheuvel in Rotterdam (alledrie van 17,5 naar 18 punten), Bord'eau in Amsterdam, Resto Bar Pure C in Cadzand, Wereldmuseum in Rotterdam, Seinpost in Scheveningen, De Treeswijkhoeve in Waalre (alle vijf van 16 naar 17 punten), HanTing Cuisine in Den Haag, The Raffles in Den Haag, Muller in Groningen, Niven in Rijswijk, Aubergine in Steyl, Villa la Ruche in Voorburg, Brienen aan de Maas in Well (van 15 naar 16 punten), Terra en De Vierbannen (beide van 12 naar 15 punten)
De hoogst genoteerde nieuwe zaken in de gids zijn Hemelrijk in Hulst en Lucas Rive in Hoorn (beide 16 punten) en Daalder in Amsterdam (15 punten).

Nieuw tijdperk
De Nederlandse gastronomie staat aan het begin van een nieuw tijdperk. Meer dan ooit liggen er kansen voor de zakelijk ingestelde chef. Meer doen met minder middelen luidt het motto voor steeds meer restaurants. Aan de opmaak van de borden zagen de GaultMillau-inspecteurs dat er steeds minder handjes aan te pas kwamen. Veel gerechten zijn sterk vereenvoudigd. Minder ingrediënten en meer van hetzelfde. Ook chefs en sommeliers serveerden steeds vaker het gerecht uit. Waar we gelukkig mee zijn, is de toename van het aantal tafelbereidingen.
Veel restaurants wijzigden het concept. Ze namen daarbij bewust het risico dat ze hun hoge plaatsen op de ranglijst zouden inleveren. Met een sterk aangepaste en vereenvoudigde keuken is het namelijk logisch dat de beoordeling gewijzigd wordt. Een ongewijzigd puntenaantal zou niet eerlijk zijn geweest ten opzichte van de anderen.

Prijs | Plezier
Imposante wijnkaarten zijn geen pre meer; veel wijnliefhebbers zien liever een kleine selectie verrassende wijnen. Ook de tijd van veel onnodige franje op het bord en ingewikkelde, experimentele bereidingen lijkt voorbij. Het aantal restaurants dat daar goed en op transparante, eerlijke wijze op inspeelt neemt nog altijd toe. Daalder in Amsterdam, Prijs| Plezier-restaurant van het Jaar, is een goed voorbeeld: mooie, betaalbare gerechten, interessante wijnen en een prima sfeer.

GaultMillau lunch
De GaultMillau presentatie werd 's middags voorafgegaan door een feestelijke lunch voor genodigden in de Ruby Loung van de Amsterdam RAI. Culinaire invulling werd daarbij verzorgd door de chefs. Onder leiding van Robert Kranenborg en Edwin van de Goor (Seinpost) verzorgden de Amsterdamse chefs Rogier van Dam (Lastage), Dennis Kuipers (Vinkeles), Luc Kusters (Bolenius), Chris Naylor (Vermeer) en Richard van Oostenbrugge (Bord'eau) de culinaire invulling. In het kader van het thema "Colourful Flavours of JAPAN-Harmony" hebben zij met Japanse ingrediënten gekookt.

Verkoop
Vanaf dinsdag 29 oktober is de nieuwe GaultMillau gids verkrijgbaar in diverse boekhandels, supermarkten en via internet tegen een verkoopprijs van euro 12,95 (ISSN 1872-6666). Een videopresentatie van de Nacht van GaultMillau is vanaf 29 oktober te zien op www.gaultmillau.nl.

Voor een interview met directeur/hoofdredacteur GaultMillau Nederland, Jan van Lissum, of andere informatie kunt u contact opnemen met:

GaultMillau Nederland
Postbus 15414
1001 MK Amsterdam
T +31 (0)20-6251298
@ info@gaultmillau.nl
I www.gaultmillau.nl

GaultMillau Nederland

plaats:
Amsterdam
website:
www.gaultmillau.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234