Online masterclass over cyberpesten bij OU in kader van U-meet

De Open Universiteit organiseert op 4 oktober 2013 een online masterclass over cyberpesten, getiteld ‘Cyberpesten: van probleem naar mogelijke oplossingen’. Van 15.00 tot 16.00 uur kan iedereen, van politici, directies en leraren van scholen, tot ouders van gecyberpeste leerlingen en studenten chatten met de experts op het gebied van cyberpesten bij de Open Universiteit, Trijntje Völlink en Francine Dehue. De masterclass vindt plaats in het kader van U-meet. Dit is een initiatief van de Nederlandse universiteiten waarin wetenschap, politiek en maatschappelijke partijen samen zoeken naar oplossingen voor een actueel maatschappelijk probleem.

Masterclass over cyberpesten
Op 4 oktober 2013 organiseert de Open Universiteit van 15.00 tot 16.00 uur een online masterclass over cyberpesten. Daarbij kunnen alle deelnemers chatten met de experts en in discussie gaan met andere deelnemers. De masterclass bestaat uit een college over cyberpesten door middel van eerder gefilmde interviews met experts op het gebied van (cyber)pesten en de Kinderombudsman. Twee experts van de OU, wetenschappers dr. Francine Dehue en dr. Trijntje Völlink, reageren live op deze interviews en beantwoorden de vragen van deelnemers.
Vanaf 3 oktober 2013 kan iedereen zich voorbereiden op de masterclass via de speciale website. Zo kan men zich inlezen in het onderwerp, filmpjes erover bekijken, een opdracht uitwerken en deelnemen aan de online discussie.
Deelnemen aan de masterclass is kosteloos, aanmelden is nodig via www.ou.nl/cyberpesten.

Inhoud
Het doel van de masterclass is het overbrengen van kennis over wat cyberpesten is, wat het verschil is met traditioneel pesten, welke mogelijkheden ouders en leerkrachten hebben om cyberpesten te voorkomen en te stoppen, welke interventies ontwikkeld zijn en wat de beoogde resultaten zijn. Daarnaast worden vragen van de deelnemers over deze onderwerpen direct in de online masterclass op 4 oktober beantwoord. Ook wordt gepoogd te komen tot suggesties voor oplossingen voor het maatschappelijk probleem van cyberpesten en conclusies over wat nog moet gebeuren. Dit is tevens het doel van de U-meet.

U-meet 2013
In de aanloop naar het weekend van de wetenschap organiseren de universiteiten jaarlijks de U-Meet. Tijdens U-meet ontmoeten wetenschap, maatschappelijke organisaties en politiek elkaar om (aanzetten tot) oplossingen te ontwikkelen voor een actueel maatschappelijk probleem. Dit jaar is het centrale thema van de U-meet ‘veiligheid’. Uit de Veiligheidsmonitor-2012 van het CBS blijkt dat bijna een op de vijf Nederlanders zich wel eens onveilig voelt in eigen buurt. Subthema’s die dit jaar belicht worden bij de universiteiten zijn ondermeer: cybersecurity, sociale zekerheid en privacy. De U-meet bij de OU gaat over cyberpesten.

Experts
Dr. Trijntje Völlink en dr. Francine Dehue doen al sinds 2006 onderzoek naar cyberpesten en ontwikkelen samen met promovendus Niels Jacobs MSc een online programma om cyberpesten tegen te gaan. Het is het eerste theoretisch onderbouwde programma in Nederland dat zich richt op cyberpesten en dat momenteel landelijk op effectiviteit wordt getest. Dit onderzoek wordt gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met drs. Juliette van de Ven, communicatieadviseur aan de Open Universiteit, tel. 045-5762345, of juliette.vandeven@ou.nl. Algemene informatie over de Open Universiteit staat op www.ou.nl.

Open Universiteit

plaats:
Heerlen
website:
http://www.ou.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234