Nusantara's oude geschiedenis op nieuwe Indonesische website

Arsip Nasional Republik Indonesia (ANRI) en The Corts Foundation lanceren vrijdag 27 september 2013 een website over de geschiedenis van Nusantara, de oude, pre-koloniale naam voor de Indonesische archipel. De nieuwe website geeft toegang tot een deel van de gedigitaliseerde zeventiende en achttiende eeuwse gearchiveerde collecties van het ANRI. Dit is het Nationale Archief van Indonesië.

Duizenden documenten digitaal beschikbaar.
Deze website is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de vroegmoderne geschiedenis van Indonesië en Zuidoost Azië. Voor onderzoekers biedt de site gedetailleerde, doorzoekbare databases.

Memory of the World" register.
Deze collecties zijn bewaard in het VOC-archief, dat in 2004 is opgenomen in het "Memory of the World" register van de UNESCO. En daarmee een beschermde status heeft. Sejarah Nusantara (Geschiedenis van Nusantara) is het eerste resultaat van een langdurige samenwerking tussen ANRI en The Corts Foundation. Sejarah Nusantara is een officiële overheidswebsite en te raadplegen via www.sejarah-nusantara.anri.go.id.

Brieven van bestuurders, koningen en kooplieden.
De "Daghregisters van 't Casteel Batavia" (1624-1807) vormen het eerste deel van het gedigitaliseerde VOC archief. Dit is een bron van 80.000 pagina's, die van groot belang is voor de geschiedenis van Nusantara en Zuidoost Azië. Duizenden documenten zijn afkomstig van Aziatische personen. De "Daghregisters" bevatten honderden brieven van de susuhunans (heersers) van Java, de Molukse sultans, de koningen van Siam en de radja's van Cochin. Het is ook een rijke bron voor de nationale en internationale maritieme geschiedenis van de Indonesische archipel. Nusantara had destijds belangrijke politieke en economische banden met China en India.

Verborgen schatten.
Een selectie van bijzondere documenten wordt online gepubliceerd in de speciale categorie 'verborgen schatten' (in Indonesisch: "Harta Karun"). Deze documenten zijn zowel in het Indonesisch als in het Engels vertaald. Tientallen gerenommeerde internationale historici verzorgen de inleidingen daarbij.

Contact
Het ANRI is het nationale archief van Indonesië en is gevestigd in Zuid-Jakarta. De Corts Foundation is gevestigd in Enkhuizen. De Corts Foundation is een Nederlandse niet gouvermentele instelling die, in 2003 met de nalatenschap van Kees Corts opgericht, verschillende unieke projecten uitvoert. De belangrijkste doelen van de stichting zijn om initiatieven en projecten uit te voeren, die zich richten op de archieven van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in de 17e en 18e eeuw, en de geschiedenis van de Tweede Wereld Oorlog, in het bijzonder de Japanse bezetting van Indonesië gevolgd door de onafhankelijkheidsstrijd.

Voor vragen kan men terecht bij info@sejarah-nusantara.anri.go.id of info@cortsfoundation.org

Geplaatst in:

The Corts Foundation

plaats:
Almere
website:
http://cortsfoundation.org/

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234