Orgel van architect Gert Boon naar Nationaal Orgelmuseum in Elburg

Monografie en expositie over Gert Boon in Apeldoorn

Het orgel dat de architect Gert Boon (Amsterdam 1921 - Beekbergen 2009) in 1980 in zijn boerderij Hoog Buurlo heeft gebouwd, wordt in 2014 overgebracht naar het Nationaal Orgelmuseum in Elburg.
In 2014 heropent het museum haar deuren in een nieuw onderkomen. Het orgel zal daar permanent ten toon worden gesteld.

Het orgel is de kroon op de loopbaan van een veelzijdig architect aan wiens werk een monografie en expositie zijn gewijd. De expositie Gert Boon is van 31 augustus tot 22 september 2013 in het ACEC in Apeldoorn te zien. De publicatie Gert Boon is geschreven door Hans Ibelings en uitgegeven door The Architecture Observer. Van het boek is zowel een Nederlandse als Engelse editie verkrijgbaar.

Gert Boon, die tussen 1953 en 1990 actief was als architect, heeft altijd zijn eigen koers gevaren binnen de stroming van het structuralisme. Hij was zeer geïnteresseerd in architectuur die in vorm en gebruik kon veranderen. In 1969 schreef hij: 'We bouwen niet alleen voor de mens van nu maar willen ook de mogelijkheden open houden voor activiteiten van de mens van morgen, activiteiten die we op dit ogenblik nauwelijks kennen.'
Boon volgde de MTS en twee jaar Kunstnijverheidsschool in Amsterdam voordat hij na de Tweede Wereldoorlog architectuur ging studeren aan de gerenommeerde Eidgenössische Technische Hochschule in Zürich. In 1953 keerde hij terug naar Nederland en begon zijn eigen bureau in Amsterdam.
In de tweede helft van de jaren vijftig realiseerde Boon zijn eerste werken, in Bergen en in Amsterdam, en werd hij redacteur van het architectuurtijdschrift Forum, samen met onder meer Aldo van Eyck, Jaap Bakema en Herman Hertzberger.
Boons meest productieve jaren liggen tussen 1960 en 1975. In deze jaren ontwierp hij een verscheidenheid aan projecten, van meubels en interieurs tot grote woningbouwplannen. Kenmerkend voor al zijn ontwerpen zijn de geometrische samenhang en het bijzondere kleurgebruik.
Het voorbeeld bij uitstek van zijn benadering is het orgel dat hij in 1980 in zijn boerderij Hoog Buurlo (in de gemeente Apeldoorn) bouwde.

Het orgel van Boon, dat momenteel wordt gerestaureerd, komt in Elburg dankzij de Stichting Het Gelders Huisorgel, opgericht om na de dood van Boon het orgel een goed onderkomen te geven. De stichting is tevens initiatiefnemer van de expositie en publicatie.

Expositie
Gert Boon, 31 augustus -22 september, ACEC (Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur), Roggestraat 44, 7311 CD Apeldoorn (geopend van woensdag tot zondag 12 uur - 17.30 uur)

Orgel
Contact: Stichting Het Gelders Huisorgel, Rob Weddepohl, info@weddepohl.nl

Boek
Hans Ibelings, Gert Boon, The Architecture Observer (Amsterdam/Montreal 2013)
paperback, 208 pagina's, 29 euro
ISBN 978-90-819207-5-9, (ISBN Engelse editie: 978-90-819207-6-6)
Contact: Hans Ibelings, hans@architectureobserver.eu

Expositie
Contact: Gerrit Steenbergen, gerrit@steenbergen.nl

The Architecture Observer

plaats:
Apeldoorn

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234