Wachtwoordgebruik Nederlanders is zorgelijk

Veilig internetten vinden de meeste Nederlanders heel belangrijk, maar toch handelt men daar vaak niet naar, zo blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder ruim 2.200 respondenten. Jong en oud wijzigen hun wachtwoorden bijna nooit. Ook delen jongeren ze vaak met anderen en schrijven veel vijftigplussers ze op papiertjes.

Wijzigen doet vrijwel niemand
Zorgvuldig omgaan met wachtwoorden is belangrijk om veilig te kunnen internetten. Dit blijkt lastig voor jong én oud. 64% van de jongeren (jonger dan 30 jaar) en 49% de vijftigplussers gebruikt namelijk veelal hetzelfde wachtwoord voor de verschillende websites die men bezoekt. Ook worden wachtwoorden nauwelijks gewijzigd. Circa de helft van de respondenten doet dit (bijna) nooit! Slechts 11% van de senioren past zijn of haar wachtwoorden regelmatig of vaak aan, onder de jongeren is dit percentage iets hoger, maar nog altijd niet meer dan 22%.

Ouderen hebben moeite met onthouden
De belangrijkste reden waarom senioren namelijk hun wachtwoorden niet wijzigen, is dat zij het te lastig vinden om nieuwe wachtwoorden te moeten onthouden (45%). Daarbij is het aanpassen zelf vaak ook een drempel (23%). Sterke wachtwoorden zijn logischerwijs moeilijker te onthouden. Ondanks dat gebruikt 61% van de senioren voornamelijk sterke wachtwoorden, net iets minder dan de jongeren (66%). Wel hebben ouderen meer moeite met het onthouden van wachtwoorden dan jongeren en kennen zij ze hierdoor veel minder vaak uit het hoofd (26% vs. 89%). Van de vijftigplussers vertrouwt daarom maar liefst 65% hun wachtwoorden toe aan papier, van de jongeren doet slechts 12% dit.

Jongeren zijn te goed van vertrouwen
Bij jongeren is de belangrijkste reden waarom zij hun wachtwoorden niet wijzigen, dat zij erop vertrouwen dat het wel goed zal gaan (44%) of ze denken er vaak gewoon niet aan (38%). Tevens blijken jongeren, veel meer dan ouderen, hun wachtwoorden met anderen te delen (43% vs. 15%).

Nederland in beeld
Dat het wachtwoordgebruik van de meeste Nederlanders een stuk beter en veiliger kan, bevestigt ex-Jakhals Sjoerd. Speciaal voor SeniorWeb heeft hij jong én oud eens grondig aan de tand gevoeld over hun wachtwoordgebruik. Bekijk het in de video op http://youtu.be/T0RL6av_xSQ

Tips
Om senioren te helpen met hun wachtwoorden, biedt SeniorWeb veel handige tips op zijn website www.seniorweb.nl. Voor senioren die graag nog meer willen weten over veilig internetten, is er een handig boek verkrijgbaar. Tevens zijn er in het hele land, in ca. 400 Leercentra, cursussen over veilig internetten te volgen. Het nieuwe cursusseizoen start weer in augustus/september.

----------------------
Over SeniorWeb
SeniorWeb heeft als doel stimuleren van de participatie en zelfontplooiing van vijftigplussers in de digitale wereld, omdat zij gelooft dat de computer en internet een verrijking zijn voor senioren. Met 140.000 leden, 3.000 vrijwilligers, een druk bezochte website, een tijdschrift, computerhulp en 400 Leercentra in het hele land, lukt het SeniorWeb de digitale wereld en senioren dichter bij elkaar te brengen.

In het multimediale jaarverslag 2012 (http://www.seniorweb.nl/jaarverslag) ziet u waar de organisatie voor staat en wat zij ziet als de belangrijkste ontwikkelingen voor de komende tijd.

Over het onderzoek
Het onderzoek is onder totaal 2.225 respondenten uitgevoerd in mei 2013. De groep jonger dan 50 jaar (circa 400) is een representatief geworven steekproef (panelonderzoek MWM2). De groep vijftigplussers (circa 1.800) is geworven via de nieuwsbrief van SeniorWeb. Hiermee kan niet worden geclaimd dat het onderzoek representatief is voor alle online vijftigplussers in Nederland.

Voor meer informatie
Annet Nool - Marketing en Communicatie Manager SeniorWeb: +31 30-276 99 45, e-mail: anool@seniorweb.nl

SeniorWeb

plaats:
Utrecht
website:
http://www.seniorweb.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234