Wedstrijdje kunstbeelden imiteren tussen Amsterdam en Venetië

Gamen vanaf een levensgroot scherm op het Museumplein met een willekeurige voorbijganger op de kade van Venetië en zo samen aan een digitaal, interactief kunstproject werken. Op woensdag 29 mei om 15.00 uur wordt, in het kader van de Biënnale, officieel een virtuele brug geslagen tussen de twee bekendste steden uit de Gouden Eeuw. Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker zal die middag vanaf de Arsenale in Venetië aanwezig zijn bij de officiële start van het Nederlandse kunstproject 'THE BRIDGE'. De 15-jarige scholier Sem Leijten van het Sweelinck college in Amsterdam zal, in aanwezigheid van zijn klas, op het Museumplein een demonstratie geven aan de minister in Venetië. Sem speelt een game waarbij hij aantal poses van bekende kunstbeelden zal nadoen zoals 'De Denker' van Rodin. Dit digitale kunstproject is ontwikkeld door DROPSTUFF, een interactief museum 'zonder muren'. Zij streven ernaar om kunst met behulp van technologie voor iedereen toegankelijk te maken.

DROPSTUFF heeft games met Kinect, een camera-technologie ontwikkeld door Microsoft, naar de straat gebracht zodat toevallige voorbijgangers in de publieke ruimte kunnen gamen. Bovendien heeft DROPSTUFF de gamers uit elkaar gehaald door de ene gamer in Amsterdam neer te zetten en de ander in Venetië. 'Door deze technologie vervolgens toe te passen op kunst en cultuur, betrek je het publiek bij het artistieke proces.' vertelt René van Engelenburg, directeur van DROPSTUFF. DROPSTUFF, pionier op het gebied van interactieve kunst, wil hiermee laten zien dat technologie en kunst - letterlijk en figuurlijk - grenzen overbruggen.

Artistieke games ontwikkeld door Nederlandse ontwerpers
Voor 'THE BRIDGE' zijn acht artistieke games ontwikkeld door Nederlandse ontwerpers. Deze ontwerpers zijn geselecteerd op basis van inzendingen in een open wedstrijd. De winnende deelnemers hebben een eigenzinnig antwoord geformuleerd op de vraag: 'Hoe geef je met een game, op een artistieke manier, vorm aan een live ontmoeting tussen bezoekers van twee Europese steden?' De gamers kunnen beroemde kunstobjecten imiteren, een dans uitvoeren of zelfs tussen Amsterdam en Venetië 'fierljeppen'. Kunstproject 'THE BRIDGE' staat in Venetië tijdens La Biennale di Venezia. Dit evenement voor hedendaagse kunsten wordt voor de 55ste keer georganiseerd.

Noot voor de redactie
Graag willen wij geïnteresseerde pers uitnodigen voor de start van dit project in Amsterdam op het Museumplein. Op het Museumplein zal Sem Leijten samen met zijn klas aanwezig zijn ter gelegenheid van de start van het kunstproject. Gaarne aanmelden voor dinsdag 28 mei via persdesk@microsoft.com.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lars Brouwer, projectleider DROPSTUFF via 06 18 19 08 72 of lars@dropstuf.nl of met de Microsoft Persdesk via telefoonnummer 020 500 2555 of via persdesk@microsoft.com.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en stelt met zijn software, diensten en technologische oplossingen mensen en organisaties overal ter wereld in staat hun ambities te verwezenlijken.

Microsoft en Windows zijn hetzij gedeponeerde handelsmerken hetzij handelsmerken van Microsoft Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen. Alle andere merk- en productnamen zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van hun respectieve houders.

DROPSTUFF
DROPSTUFF.nl is een 'museum zonder muren'; een unieke culturele infrastructuur van onderling verbonden publieke beeldschermen op centrale locaties in onder andere Den Haag, Eindhoven, Amersfoort, Breda, Utrecht en sinds kort op twee locaties op station Schiphol. DROPSTUFF.nl zendt als platform voor mediakunst een interactieve artistieke programmering -zonder reclame- uit met videokunstwerken, animaties en artistieke games. Met behulp van een smartphone (via www.DROPSTUFF.nl) kunnen bezoekers van de schermen de kunstwerken en games ter plekke individueel aansturen en spelen met bezoekers bij de andere DROPSTUFF-schermen. In
de toekomst kunnen bezoekers dus ook een spel spelen via beweging van hun eigen lichaam. Daarvoor vormt 'THE BRIDGE' de aanzet.

DROPSTUFF.nl heeft de ambitie om de activiteiten uit te breiden naar Europa om zo verschillende Europeanen op straat met elkaar in contact te brengen.
Sinds 2005 heeft DROPSTUFF.nl reeds vier keer eerder mediakunstwerken van Nederlands mediakunst-talent gepresenteerd als onderdeel van de programmering van de Biënnale van Venetië. - www.DROPSTUFF.nl

DROPSTUFF.NL

plaats:
Amsterdam & Venetië

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234