Libische onderzoekers publiceren rapport naar vliegtuigongeval Tripoli

De Libische autoriteiten hebben vandaag het onderzoeksrapport gepubliceerd naar aanleiding van de vliegramp met de Airbus A330 op 12 mei 2010 in Tripoli. Bij dit ongeluk kwamen 103 inzittenden om het leven van wie zeventig met de Nederlandse nationaliteit.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid zal de nabestaanden van de vliegramp morgen tijdens een bijeenkomst een toelichting geven op de inhoud van het rapport en onze reactie daarop. Aansluitend zal een toelichting worden gegeven aan de media. Het tijdstip en de locatie van deze bijeenkomst wordt later vandaag bekend gemaakt. Totdat de Onderzoeksraad de nabestaanden heeft geïnformeerd, geeft de Onderzoeksraad geen inhoudelijke reactie op het rapport.

Internationaal is vastgelegd dat het land waarin een vliegtuigramp gebeurt, de oorzaak van het ongeluk moet onderzoeken. Libië heeft daarom een onderzoeksteam samengesteld. Omdat het vliegtuig van Franse makelij is, maken ook Franse onderzoekers deel uit van het onderzoeksteam. Hetzelfde geldt voor Amerika, het land waar de vliegtuigmotoren zijn gefabriceerd. Het land dat doden en/of ernstig gewonden te betreuren heeft bij een vliegtuigongeval maakt volgens het ICAO-verdrag geen deel uit van het onderzoeksteam, maar heeft wel het recht het onderzoek te volgen. Ook mag de plaats van het ongeval door dit land als waarnemer worden bezocht, hetgeen ook is gebeurd. De waarnemers hebben evenwel geen onderzoeksbevoegdheid. De Libische autoriteiten dragen verantwoordelijkheid voor de inhoud van het rapport. De Onderzoeksraad is bij het onderzoek namens Nederland waarnemer geweest. Hoewel het onderzoeksteam dat niet verplicht is, heeft het team in oktober 2012 aan de Onderzoeksraad gevraagd commentaar te leveren op het conceptrapport. Dit commentaar is in november 2012 verstuurd.

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot de woordvoerders van de Raad, Sandra Groenendal, 0623 175 701 of Wim van der Weegen 0623 464 277

Onderzoeksraad voor Veiligheid

plaats:
Den Haag
website:
http://www.onderzoeksraad.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234