"Shopaholics redders van de economie"

PERSBERICHT

"Shopaholics redders van de economie"

Retail moet funshopper centraal stellen om fysieke winkels te redden

Internet blijft de grootste bedreiging voor de fysieke winkel. Het aantal faillissementen nam volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2012 met 21,7% toe. De retail teloorgang en deze statistische ondersteuning sturen op een sombere situatie. Maar dit hoeft niet het zo te zijn, want juist voor fysieke winkels ligt er dankzij de opkomst van internet een interessante toekomst in het verschiet. Dat pleit buitengewoon Hoogleraar e-Marketing en auteur Cor Molenaar in zijn nieuwste boek 'Red de winkel!'.

Retailwaanzin noemt de e-marketing expert dat. Hij vindt dat winkeliers juist nu de ogen moeten openen voor een vernieuwende aanpak. "Het klassieke businessmodel van winkels moet hiervoor wel op de schop," licht Molenaar verder toe. "Anders komt de klant nooit centraal te staan".

Social funshoppen
Fysieke winkels kunnen een uitstekend concurrentievoordeel behalen als zij internet en technologie als kracht weten in te zetten. Een fysieke winkel biedt nog altijd iets wat een webshop nooit kan bieden; namelijk een tastbare beleving en service in de vorm van aandacht en zintuiglijke prikkels. En dat wordt nog te veel onderschat.
Vooruitstrevende ondernemers denken het gevaar internet te kunnen bezweren door het opzetten van een webshop naast de fysieke winkel. Volgens Molenaar is dat een goede eerste stap, maar is er wel meer nodig. Molenaar: "mensen houden nog steeds van winkelen, alleen stellen ze andere eisen dan vroeger". Typerend is bijvoorbeeld het geval van de afgelopen Thanksgivingday in de VS. Klanten gingen op pad voor koopjes, gestuurd door social media en speciale apps. Met de smartphone in de hand werden winkels bezocht, en werd er direct gekocht.

Red de winkel
Molenaar: "Een duidelijker signaal voor de retail in Nederland kon eigenlijk niet gegeven worden. Maak winkelen weer leuk, integreer internet en denk na hoe klanten willen kopen: rationeel of emotioneel.
Waar de buitengewoon Hoogleraar in zijn bestseller 'Het einde van winkels?' vooral de ontwikkelingen in de detailhandel en het koopgedrag van klanten ontleedde, biedt hij in 'Red de winkel!' een meer praktischere aanpak.

Top 3 retail tendensen
- 1 op de 3 shoppingmalls in de VS gaat binnen 5 jaar dicht.
- 15% van de winkels in de Britse Highstreets sluiten dit jaar nog de deuren.
- Nederland bouwt steeds meer bij, terwijl er genoeg winkelpanden beschikbaar zijn.

Geplaatst in:

Noot voor de redactie - contactpersoon
Voor meer informatie, recensie-exemplaren, persfoto's en interviews kunt u contact opnemen met Joshua Tourrich
j.tourrich@sdu.nl - t: (070) 378 93 05 - twitter: @easycraat

Over de auteur
Cor Molenaar is buitengewoon Hoogleraar eMarketing&Distance Selling bij RSM/Erasmus Universiteit te Rotterdam en zelfstandig adviseur. Zijn vorige boek Het einde van winkels? was spraakmakend

Sdu Uitgevers

plaats:
Den Haag

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234