Alternatieve zorg richt zich op veiligheid kinderen

Breukelen/Roosendaal, 22 februari 2013

RBNG voert actie voor War Child in Afghanistan en voor verplichte VOG in Nederland

BREUKELEN/ROOSENDAAL - De alternatieve zorg in Nederland gaat zich in 2013 richten op kinderen en hun veiligheid. Via de actie 'De Aftrap' wordt het hele jaar door geld ingezameld voor War Child, dat daarmee veilige plaatsen voor kinderen in Afghanistan opzet. In Nederland wordt van alle therapeuten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd om te garanderen dat kinderen op een veilige manier behandeld kunnen worden.

De stichting RBNG, de overkoepelende organisatie die therapeuten in de natuurlijke gezondheidszorg certificeert en registreert, heeft donderdag 21 februari tijdens zijn jaarlijkse bijeenkomst met bestuurders van de aangesloten beroepsverenigingen 'De Aftrap' gelanceerd. Deze actie wordt voortgezet op de landelijke Dag van de Complementaire Zorg op vrijdag 19 april, waar onder andere prinses Laurentien van Oranje spreekt over de kracht van kinderen om mee te denken over actuele thema's, zoals veiligheid, gezondheid en milieu. Vanuit dit gedachtegoed schreef zij ook haar kinderboeken "Mr. Finney en de wereld op zijn kop", "Mr. Finney en de andere kant van het water" en richtte zij in 2010 de Missing Chapter Foundation (MCF) op. Deze ondernemende stichting bevordert de dialoog tussen kinderen en besluitvormers. MCF biedt kinderen daarmee een platform om mee te beslissen over hun eigen toekomst.

Bij de start van 'De Aftrap' kregen alle aanwezigen een bal 'toegespeeld'. Daarna ligt de bal bij hen en moet iedere balbezitter zelf een actie voor War Child opzetten of geld doneren. Als ze dat gedaan hebben, spelen ze de bal door naar een ander. Zo gaan de ballen het hele jaar door Nederland. Eind dit jaar komen de ballen weer terug en wordt de totale opbrengst bekendgemaakt. De ballen gaan vervolgens naar de Stichting Heppie, die vakanties organiseert voor kinderen in Nederland die extra aandacht nodig hebben. Zo is de bal weer rond.

Judith Bouwman van War Child vertelde tijdens de bijeenkomst in Breukelen over het project Child Friendly Spaces. Dat wil kinderen in een verwoeste omgeving toch een veilige plek bieden waar ze zonder angst naar school kunnen gaan, een vak kunnen leren en de nare ervaringen van de oorlog kunnen verwerken. Via speciale programma's kunnen kinderen zich uiten via toneel, muziek, sport en kunst en weer kind zijn. Er worden 4 van deze Child Friendly Spaces opgestart door heel Afghanistan.

,,Dit project past bij ons als RBNG, want onze therapeuten werken veel met kinderen," licht directeur Josephine Beck-Kok toe. De overhandiging van het totaalbedrag aan War Child valt bovendien samen met het vertrek van de Nederlandse politietrainers uit Afghanistan. Beck-Kok: ,,De laatste Nederlandse missies in dat land bestaan uit het teruggeven van een min of meer oorlogsarm en veilig leven. Straks gaan onze mannen er niet meer heen en is de vredesmissie afgelopen. Hoe gaaf is het dan dat wij iets tastbaars achter willen laten met als doel die kinderen een kans te geven om de oorlog te verwerken."

De aandacht voor het kind komt ook terug tijdens de jaarlijkse Dag van de Complementaire Zorg. De RNBG gaat in overleg met de zorgverzekeraars meer inzetten op kwaliteit van behandelaars. Daaronder valt ook het verplicht stellen van een VOG voor alle 7000 therapeuten die in haar register zijn opgenomen.
Verder worden die dag nog meer ballen voor 'De Aftrap' uitgedeeld aan alle aanwezigen. Uiteindelijk zullen 100 ballen door het land gaan rouleren.

Meer informatie: www.dagvandezorg2013.nl

Geplaatst in:

TBNG

plaats:
Breukelen/Roosendaal

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234