Loek Winter: 'Afschaffen restitutiepolis vergroot macht zorgverzekeraars disproportioneel'

Wanneer de zogenoemde restitutiepolis bij wet wordt afgeschaft, zoals minister Schippers van VWS momenteel voorstaat, zal dat de macht van zorgverzekeraars disproportioneel vergroten. Dat zegt zorgondernemer prof. dr. Loek Winter van Nyenrode Business Universiteit in reactie op het voorstel voor een wetswijziging dat momenteel in de Tweede Kamer voorligt. De huidige wet bepaalt dat een patiënt zijn behandelaar mag kiezen, ook als deze geen contract heeft met zijn zorgverzekeraar. De zorgverzekering betaalt dan de voorgeschoten kosten voor 80 procent terug. "Dat biedt patiënten keuzevrijheid, maar perkt ook de macht van zorgverzekeraars in. Met slechts 9 zorgverzekeringsconcerns op 2.300 zorgaanbieders is dat nodig", aldus Winter. "De grote zorgverzekeraars zijn disfunctionerende molochs geworden. Het duurt jaren voordat een contractverzoek van een nieuwe zorgaanbieders in behandeling wordt genomen. Dankzij de restitutiepolis kan zo'n nieuwe aanbieder toch vast patiëntenzorg leveren."
Winter noemt als voorbeeld de kindercardioloog, die in Nederland schaars is. Wanneer ongeruste ouders met hun baby eindelijk uitsluitsel hebben over de ernst van het hartruisje dat de dokter op het consultatiebureau hoorde, zijn ze vaak maanden verder waarin ze ettelijke zorgverleners hebben gezien. Winter contracteerde voor zijn eigen kliniek kindercardiologen die regelmatig een middag spreekuur houden. Ouders kunnen snel terecht en krijgen meteen uitsluitsel. "We zijn beter en sneller", zegt Winter. "Dat scheelt ongerustheid, tijd en geld. Ik probeer al sinds 2008 om hierover een contract af te sluiten met de zorgverzekeraars. Het is nu 2013, het lukt al vijf jaar niet om de medisch adviseur te spreken te krijgen. Als de restitutiepolis wordt afgeschaft, kan ik deze betere en goedkopere zorg niet meer leveren. Dat geldt voor veel van de zorg die ik lever."
De restitutiepolis kan alleen afgeschaft worden, vindt Winter, als de verzekeraars binnen een maand uitsluitsel kunnen geven over een nieuw contractverzoek. Ook vindt hij dat de consument dan niet eenmaal per jaar, maar op elk moment moet kunnen overstappen naar een verzekeraar die de gewenste zorg wel vergoedt: "Alleen dan is zijn keuzevrijheid gegarandeerd."

Voor een interview met Loek Winter: 0620607514

VEROZ

plaats:
Breukelen

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234