Hoe betrouwbaar is de PBK van het CBS en Kadaster

In de maandelijkse publicaties van het CBS en het Kadaster over de Nederlandse huizenprijzen worden vooral de ontwikkelingen van de Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK index) onder de aandacht gebracht. De bedoeling van de PBK index is om een meer evenwichtige en betrouwbare prijsontwikkeling weer te geven. De gemiddelde koopsom daalde hier met 21%, het aantal transacties bleef gelijk.

Nauwelijks kritische geluiden te horen
De cijfers van de PBK index worden doorgaans breed uitgemeten in de media. Kennelijk neemt iedereen de cijfers voor zoete koek aan, want kritiek hoor je zelden. Met uitzondering dan van Woningmarktcijfers.nl, die de publicatiemethode en de betrouwbaarheid van de PBK index al vaker ter discussie stelde. Misleidende koppen in de persberichten en forse afwijkingen tussen de verschillende cijfers blijven bestaan. In een recent onderzoek van Woningmarktcijfers.nl komen een aantal opmerkelijke verschillen aan het licht.

De Prijsindex Bestaande Koopwoningen PBK
Als de index per provincie wordt vergeleken met de absolute koopsomgegevens, vallen grote verschillen op. Vanaf 2005 (=100) daalt de index voor Nederland met 2,3%, terwijl de absolute koopsom met 2,5% stijgt, een verschil van bijna 5%. Wij zoeken een verklaring voor het enorme verschil van ruim 7% in Limburg. Maar ook in andere provincies zijn de verschillen groot. Het Kadaster/CBS zijn niet in staat hiervoor een duidelijke verklaring te geven.

Geplaatst in:

In de bijgevoegde PDF is het hele bericht te bekijken.

Over Woningmarktcijfers.nl:
Woningmarktcijfers.nl is een product van Pasgoed BV een bureau dat adviezen geeft aan overheden en marktpartijen op het gebied van ontwikkelingen in de woningmarkt. Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Leo van de Pas.

Woningmarktcijfers.nl
Burg. de Hesselleplein 13
6411 CG Heerlen
T: +31 (0)45-4040250
F: +31 (0)45-4040252
E: info@woningmarktcijfers.nl / www.woningmarktcijfers.nl

Woningmarktcijfers.nl

plaats:
Heerlen
website:
http://www.woningmarktcijfers.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234