Bevolkingsonderzoek borstkanker binnenkort van start in Delfzijl

Bevolkingsonderzoek borstkanker binnenkort van start in Delfzijl
‘Vroege ontdekking vergroot kans op genezing’

‘Een leuk onderzoek is het niet, maar je weet waar je het voor doet.’ Anneke Schouten is 58 jaar en doet al sinds haar 50ste mee aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Om de twee jaar laat zij een mammografie maken in de mobiele onderzoekswagen van Bevolkingsonderzoek Noord. ‘Tot nu toe gelukkig altijd met een goede uitslag. Maar in mijn omgeving heb ik al meerder malen gehoord dat een uitslag niet goed was. Maar gelukkig waren ze er op tijd bij!’

Een op de acht vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. De meeste van deze vrouwen zijn ouder dan 50 jaar. Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar krijgen om de twee jaar een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit onderzoek is gratis. Deelname is vrijwillig.

‘Niet prettig’
Het onderzoek bestaat uit het maken van een mammografie. Anneke: ‘Het onderzoek is niet prettig, het platdrukken van je borsten kan best pijnlijk zijn.’ Dit zogenaamde comprimeren van de borst is nodig om een röntgenfoto te maken, die goed beoordeeld kan worden. De beoordeling vindt plaats door twee speciaal hiervoor opgeleide radiologen, die de foto’s onafhankelijk van elkaar bekijken.

Zoeken naar afwijkingen
De radiologen zoeken naar verdachte afwijkingen die misschien borstkanker kunnen zijn. Als een vrouw al eerder heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek, dan worden de nieuwe foto’s ook vergeleken met de oude foto’s.
Door het bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks ongeveer 775 vrouwen minder aan borstkanker.
Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek na drie keer deelnemen 50% minder kans hebben om te overlijden aan deze ziekte.

‘Spannende tijd’
Na het onderzoek is het even wachten op de uitslag. Deze valt binnen twee weken op de mat. Voor het merendeel van de vrouwen is dit goed bericht: bij 980 van de 1000 vrouwen worden geen afwijkingen gevonden. Dit geeft geen volledige zekerheid dat de vrouw geen borstkanker heeft. Op de röntgenfoto’s worden niet alle afwijkingen gevonden, twee van de drie gevallen van borstkanker worden wel ontdekt. Daarom blijft het belangrijk om bij klachten en/of veranderingen aan de borsten altijd naar de huisarts te gaan.
Als er wel een afwijking is gevonden (en dit is het geval bij ongeveer 20 op de 1000 vrouwen), vindt doorverwijzing naar het ziekenhuis plaats. Bij ongeveer 6 van de 20 doorverwezen vrouwen wordt borstkanker geconstateerd.
‘Een vriendin van mij werd een paar jaar geleden doorverwezen. Daar schrik je wel van! Je denkt toch meteen aan het ergste. Gelukkig bleek het vals alarm, maar het was wel even een spannende tijd’, vertelt Anneke.


Eind maart start het bevolkingsonderzoek borstkanker in de gemeente Delfzijl. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Bevolkingsonderzoek Noord. De onderzoekswagen wordt geplaatst rechts naast de hoofdingang van het Ommelander Ziekenhuis aan de Jachtlaan in Delfzijl. Hier wordt tot eind juni gescreend.
De opkomst in de gemeente is hoog. In de vorige ronde gaf ruim 83% van de uitgenodigde vrouwen gehoor aan de oproep.

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek vindt u op www.bevolkingsonderzoeknoord.nl

Bevolkingsonderzoek Noord - afdeling communicatie
050 520 88 95

Bevolkingsonderzoek Noord

plaats:
Groningen

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234