Helpdesk kraamzorg voor migranten gelanceerd

Voorlichting van belang om risico's op complicaties moeder en kind te verminderen
Niet iedere moeder maakt na de geboorte van haar kind gebruik van kraamzorg. Vooral onder vrouwen met een migratie-achtergrond is er veel discussie over nut en noodzaak van deze kraamzorg. Onbekend maakt onbemind, signaleren Mikado, kenniscentrum interculturele zorg en ActiZ, organisatie van zorgondernemers. Kraamzorg draagt bij aan de gezondheid van zowel moeder als kind. En kan levensbedreigende situaties helpen voorkomen. Aankomende moeders kunnen daarom vanaf vandaag terecht op www.mikadohelpdesk.nl. De helpdesk biedt cultuursensitieve informatie, ervaringsverhalen en filmpjes over kraamzorg. Ook kunnen zij voor advies terecht bij de gratis informatielijn van de Mikado Helpdesk.

Foto: (c) Mikado
Belang van kraamzorg
Veronique Tubée, projectleider diversiteitsbeleid ActiZ: "Hoewel in de afgelopen tien jaar het gebruik van kraamzorg bij niet-westerse vrouwen wel is toegenomen, is er nog een wereld te winnen. Wat is kraamzorg, waarom is het belangrijk, wat mag je van een kraamverzorgende verwachten en waar heb je recht op? Op deze en andere vragen geeft de Mikado Helpdesk antwoord. Het biedt cultuursensitieve voorlichting en advies en draagt daarmee bij aan de gezondheid van net bevallen moeders en hun baby."
Mix aan communicatiemiddelen
Aziza Sbiti van de Mikado Helpdesk: "Voor veel migranten en hun familieleden is de zoektocht naar informatie over gezondheid en zorg niet eenvoudig. Daarom biedt de Mikado Helpdesk voorlichting en advies voor iedereen in begrijpelijke taal. Want informatie over de zorg moet toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht opleiding, etniciteit of afkomst. Naast informatie over kraamzorg zijn er audiovisueel materiaal en ervaringsverhalen. Deze mix van communicatiemiddelen is erg belangrijk, net als persoonlijk contact. Daarom kunnen mensen met vragen rechtstreeks met ons mailen of bellen met een gratis telefoonnummer. Vragen worden behandeld door experts in interculturele zorg en communicatie."
'Vreemde in huis'
Mikado organiseerde in samenwerking met de Stichting Voorlichters Gezondheid een multicultureel panel met migrantenvrouwen over hun ervaringen met kraamzorg - met verrassende resultaten.
Een kraamverzorgende wordt door veel migrantenvrouwen gezien als een 'vreemde' in huis, soms ongewenst. Er is in de dagen na de bevalling vaak veel (schoon)familie in huis en dat zorgt voor allerlei botsingen. Toch is er ook veel waardering voor kraamverzorgenden: "Mijn kraamverzorgende zag dat het niet goed ging met mijn kindje en heeft direct de arts gebeld. Gelukkig maar, want de arts zei dat we niet langer hadden moeten wachten."
Onderdeel van programma EIF
De Helpdesk Kraamzorg kwam tot stand met subsidie van het Europees Integratie Fonds en is onderdeel van het programma Een Intercultureel Fundament dat de brancheverenigingen ActiZ en VGN samen uitvoeren.

Geplaatst in:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Bernadet Naber, persvoorlichter van ActiZ, telefoon 06 46 08 6 96, e-mail: b.naber@actiz.nl
en Wiebe de Jong, coördinator Mikado Helpdesk, telefoon 030 29 00 144, e-mail: w.dejong@mikadonet.nl

ActiZ

plaats:
Utrecht
website:
http://www.actiz.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234