18 procent meer nieuwe motorrijders in 2012

Uit een inventarisatie van voorlopige cijfers van het CBR blijkt dat afgelopen jaar circa 31.500 mensen slaagden voor het motorrijexamen. Dat is circa 18 procent meer dan in 2011 en het hoogste aantal sinds 2002. De helft van het aantal nieuwe motorrijders in 2012 betrof jongeren tot 24 jaar.

Het aantal vrouwen tot 24 jaar dat vorig jaar het motorrijbewijs behaalde steeg met bijna 50 procent ten opzichte van 2011. Voor jonge aspirant-motorrijders zijn de regels sinds 19 januari 2013 drastisch zijn gewijzigd. Tot die datum konden jongeren tot 21 jaar volstaan met een rijopleiding en examens op een 'lichte' motor; met het bijbehorende rijbewijs kon men na twee jaar automatisch op een motorfiets met onbeperkt vermogen stappen. Voor iedereen aan wie vóór 19 januari 2013 het motorrijbewijs is afgegeven, gelden die oude regels. Sinds die datum mag met 17 jaar al worden begonnen met rijles op een nieuwe categorie lichte motor ("A1", maximaal 125 cc cilinderinhoud en 11 kW vermogen); op de 18e verjaardag mag praktijkexamen worden gedaan en na minstens twee jaar kan men na een nieuw examen categorie A2 verwerven (maximaal 35 kW vermogen). Weer twee jaar later, of vanaf 24 jaar, kan examen worden afgelegd voor categorie A, waarmee een motorfiets met onbeperkt vermogen mag worden bestuurd. De definitieve examencijfers van alle voertuigcategorieën worden medio maart gepubliceerd in het jaarverslag van het CBR.

Uitnodiging
Donderdag 21 februari start in de Jaarbeurs de jaarlijkse MOTORbeurs Utrecht, waar elk jaar zo'n 100.000 bezoekers de start van het nieuwe motorseizoen inluiden. Naast nieuwe en gebruikte motorfietsen, kleding en accessoires, kan ook de aspirant-motorrijder zijn hart ophalen in Utrecht. BOVAG organiseert 'Try the Bike', waar bezoekers ter plekke hun eerste motorrijles kunnen krijgen op het buitenterrein van de Jaarbeurs. Deskundige instructeurs van BOVAG-rijscholen staan klaar met lesmotoren die voldoen aan de nieuwe regels. Vertegenwoordigers van de pers worden van harte uitgenodigd verslag te doen van de opening van de MOTORbeurs Utrecht en van 'Try the Bike'. Uiteraard kunt u zelf ook uw eerste meters op een motorfiets maken.

Locatie: Jaarbeurs Utrecht, Jaarbeursplein
Datum: donderdag 21 februari 2013
Tijd: u bent vanaf 09:45 uur welkom (tot 10:40 uur is er gelegenheid voor uw eerste motorrijles)
Parkeren: Jaarbeurs P3, ingang via Croeselaan of Van Zijlstweg

Indien u aanwezig wilt zijn bij de opening van de MOTORbeurs, kunt u zich aanmelden bij BOVAG via 030 659 5340 of pers@bovag.nl. Vriendelijk verzoek daarbij tevens te vermelden of u gebruik wilt maken van de motorrijles. Voor meer informatie kunt u tevens contact opnemen met Tom Huyskens, woordvoerder van BOVAG, via 06 225 79 229.

BOVAG is de brancheorganisatie van personenauto- en truckdealers, algemene auto-, tweewieler-, caravan-, aanhangwagen-, motorenrevisie-, autoverhuur- en autowasbedrijven, verkeersopleidingen en tankstations. BOVAG behartigt de belangen van ruim 11.000 ondernemers die een gezamenlijke omzet hebben van 50 miljard euro en werk bieden aan ruim 82.000 mensen.

BOVAG

plaats:
Utrecht

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234