Platteland Uganda ontsloten door zonne-energie FRES

Vandaag is in Uganda het nieuwe kantoor van FRES (Foundation Rural Energy Services) geopend waardoor nu ruim 240.000 mensen op het platteland van Uganda, Burkina-Faso, Guinee Bissau, Mali en Zuid-Afrika elektriciteit hebben. Ter gelegenheid van de opening bevestigde de first lady van Uganda en de Minister van Karamoja Zaken Janet K. Museveni de noodzaak van de stimulering van rurale gebieden. "Ons land heeft bedrijven op het platteland hard nodig, zeker op het gebied van energievoorziening, want we willen niet dat iedereen naar de grote steden vertrekt. Daarom zijn dit soort investeringen van FRES essentieel", stelde Museveni.

FRES heeft sinds 2001 bijna 30 miljoen euro in deze Afrikaanse bedrijven gestoken. "FRES helpt onze plattelandsgemeenschap genieten van werken en leven op de plek waar ze geboren zijn", liet Museveni enthousiast weten. Ook de Wereldbank, de EU en andere internationale instellingen erkennen de FRES-aanpak en zijn medefinanciers. Zij willen op deze manier de brede toepassing van zonne-energie versnellen.

De Solar Home Systems van FRES voorzien klanten van stroom voor verlichting, radio/tv en gebruik van mobiele telefoons en overige elektrische apparaten. Ze betalen een maandelijkse fee waarvoor FRES het systeem ook onderhoudt.

Pionier

Het is geen eenvoudige zaak een bedrijf op te zetten in Afrika. Zo heeft FRES te maken gehad met politieke instabiliteit, fraude en diefstal. Desondanks staat er na 12 jaar een stabiele bedrijfsstructuur die grote rurale gebieden van zonne-energie voorziet. Enkele buitenlandse experts leiden lokaal personeel op in de lokale FRES vestigingen. Met inmiddels 223 lokale personeelsleden heeft FRES zich gemanifesteerd tot een van de weinige stabiele MKB-bedrijven in deze gebieden van Afrika en daarnaast als pionier op het gebied van zonne-energie op dit continent. Mirjam Blaak, de tijdelijk zaakgelastigde van Uganda voor de Benelux landen en de EU heeft met eigen ogen de ontwikkeling op het platteland vooruit zien gaan: "Wat FRES in Uganda doet, is een boost geven aan de lokale economie. Dat is van onschatbare waarde wil de bevolking op het platteland in de nabije toekomst doorgroeien naar het niveau van ontwikkeling dat wij hier voor ogen hebben. Ik vind dat er te weinig initiatieven als deze zijn. Westerse ondernemers zien teveel beren op de weg terwijl met de nodige vasthoudendheid er enorme vooruitgang te boeken is. FRES creëert een professionele ondernemende omgeving op het platteland zodat de aansluiting bij de stad groeit. Alleen al het kunnen opladen van mobieltjes werkt dat in de hand."

De eerste resultaten van een impactstudie, onlangs uitgevoerd door PricewaterhouseCoopers en de Erasmus Universiteit laten zien dat FRES veel invloed heeft in de rurale gebieden. De toegang tot elektriciteit stimuleert onder andere de economie, de schoolprestaties en de toegang tot communicatiemiddelen.

Voor meer informatie: Tedros Medhin; 06-17884315 of tedros.medhin@fres.nl

Foto's van de opening in Uganda zijn vanaf deze middag beschikbaar op www.anpfoto.nl

FRES

plaats:
Mbarara
website:
http://www.fres.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234