Cubaanse blogster en 2010 Laureaat Yoani Sánchez naar Nederland

Cubaanse blogster en 2010 Prins Claus Laureaat Yoani Sánchez naar Nederland

'Ik wil als journalist in Cuba blijven werken. De regering van mijn land zal dat moeten accepteren.' (Yoani Sánchez)

Na vijf jaar vechten om haar land uit te mogen, komt 2010 Prins Claus Laureaat Yoani Sánchez voor het eerst naar Nederland. Op 25 maart is ze te gast bij een door het Prins Claus Fonds georganiseerde speciale vertoning van de documentaire Forbidden Voices tijdens het Movies that Matter Festival in Den Haag.

Yoani Sánchez start in 2007 haar blog 'Generación Y'. Ze blogt kritisch over het dagelijks leven in Cuba en wordt meerdere malen opgepakt en in de gevangenis gezet. De blog is inmiddels wereldwijd bekend. In 2010 ontvangt Yoani Sánchez de Prins Claus Prijs 'omdat haar blog de wereld in staat stelt kennis te nemen van de dagelijkse realiteit in Cuba, omdat haar inspirerende en moedige voorbeeld tot zwijgen gebrachte mensen een stem geeft en omdat ze het grote belang van ICT voor maatschappelijke verandering en ontwikkeling aantoont.'

Al 5 jaar probeert Sánchez naar het buitenland te reizen, maar al haar verzoeken worden geweigerd. Omdat Cuba sinds kort een nieuwe migratiewetgeving heeft, mag het nu wel. Sánchez bezoekt tijdens haar tournee tientallen landen, geeft lezingen aan universiteiten en gaat op bezoek bij onder meer Google, Facebook en Twitter.

Prins Claus Fonds directeur Christa Meindersma: "De blogs van Yoani Sánchez zijn van grote betekenis omdat ze inzicht geven in de ontwikkelingen die momenteel plaatsvinden in Cuba. Sánchez wil in Cuba blijven werken om aan deze veranderingen bij te dragen. Zij is een inspiratie voor anderen.''

Regisseur Barbara Miller volgt in Forbidden Voices de bloggers Yoani Sánchez, Zeng Jinyan en Farnaz Seifi, vrouwen die niet bang zijn voor de regimes in Cuba, China en Iran en hun leven wagen om hun verhalen te vertellen.

Voor meer informatie en interviewverzoeken, neem contact op met:

Lot Dercksen, Hoofd Communicatie
l.dercksen@princeclausfund.nl
+31(0)20 344 9169 / +31(0)6 144 333 09

Tijn Pieren, Medewerker Communicatie
t.pieren@princeclausfund.nl
+ 31 (0) 20 344 9168 / + 31 (0)6 347 894 16

Prins Claus Fonds

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.princeclausfund.org

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234