Oud-imam Abdullah Haselhoef gerehabiliteerd

Haselhoef geen fraudeur en geen nep-imam

DEN HAAG, 20130215 -- "Jij bent de eerste journalist die vraagt naar mijn kant van het verhaal." Dat zegt oud-imam Abdullah Haselhoef in een gisteren gepubliceerd interview van Theo van de Kerkhof op www.nieuwwij.nl. De man die na 11 september werd gezien als de officieuze woordvoerder van de moslims in Nederland en alom geprezen werd voor zijn toespraak tijdens een herdenkingsdienst in tegenwoordigheid van Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta, premier Kok en het Nederlandse kabinet, heeft vijf maanden onschuldig in voorarrest gezeten op beschuldiging van fraude met kinderopvang. De rechtbank Den Haag constateerde 18 januari 2013 dat de aanklacht geen strafbare feiten bevatte en verklaarde het OM niet-ontvankelijk.

Nadat eerst de docent geestelijke verzorging, imam Abdulwahid van Bommel in een persoonlijke publicatie Haselhoef rehabiliteerde heeft nu ook de journalist en theoloog Theo van de Kerkhof met een uitgebreid interview de misvatting ontkracht dat Abdullah een 'nep'-imam zou zijn.

Uit het interview van Theo van de Kerkhof: "God heeft een bijzonder soort humor"
"In de recente berichtgeving werd ik steeds weer neergezet als nep-imam en fraudeur. Jij bent de eerste journalist die vraagt naar mijn kant van het verhaal. Kranten als het AD en De Telegraaf brachten de aanklachten groot op de voorpagina. Nu het vonnis er eenmaal is, geven ze niet thuis. In een klein kolommetje op pagina drie wordt gemeld dat het OM niet ontvankelijk is verklaard. Maar geen van deze grote kranten heeft contact met mij gezocht. Ja, daar heb ik wel moeite mee."

Uit de publicatie van Abdulwahid van Bommel: "Wil de echte imam opstaan?"
Een moslim die zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt, kan door journalisten vogelvrij worden verklaard. Daar kan Abdullah Haselhoef over meepraten. De hieronder volgende woorden van inleiding zijn nodig om 'de affaire Haselhoef' te begrijpen. Voor de mensen die zijn zaak een beetje hebben gevolgd, is duidelijk geworden dat Abdullah Haselhoef samen met zes medeverdachten vrij-uit gaat van fraude bij gastouderopvang Family House. "Hij is daardoor publiekelijk onterecht gestigmatiseerd als fraudeur", zegt de rechtbank. Jammer genoeg voegt 'de rechtbank' er niet aan toe dat hij ook bij voortduring door de media publiekelijk onterecht als 'nepimam' wordt gestigmatiseerd.
..
'Nepimam' en zoeker
Haselhoef heeft zelf nooit de pretentie gehad 'imam' te zijn. Maar hij deed ondertussen jarenlang geestelijk verzorgingswerk waartoe veel 'gediplomeerde imams' niet in staat waren. Hij beschouwde het leertraject dat hij doorliep in het Moslim Informatie Centrum als een soort imamopleiding en vertelde dat aan een journalist van het AD. Ook het Moslim Informatie Centrum zelf ging daarvan uit want het verklaarde als zendende instantie van Haselhoef: "Gelet op de inhoud van zijn studie in de islam en de ervaring hierin, voldoet hij aan de voorwaarde als voorganger in de functie van een imam". Haselhoef had 7 jaar werkervaring als geestelijk verzorger, voltooide de klinische pastorale vorming, en had dus recht op Erkenning Verworven Competenties (EVC).
..
Het is goed ons ervan bewust te zijn dat de media zich van observator meer en meer als participerend onderzoeker en medespeler in het politieke en maatschappelijke veld profileren. Maar het getuigt zeker van journalistieke luiheid om bij elk nieuwsfeit over een persoon op de automatische piloot denigrerende oneliners en persoonsomschrijvingen te herhalen. Elke journalist zal na begane fouten en flaters een herkansing willen. Als in de redactievergadering steeds je afgang van vijf jaar geleden wordt herhaald, vraag je je ook af of de eindredacteur wel goed bij zijn of haar hoofd is als die je steeds een nepjournalist noemt.

Links naar eerdere publicaties:
1. OM blundert in fraudezaak Haselhoef: http://www.omroepwest.nl/nieuws/18-01-2013/om-blundert-fraudezaak-haselhoef
2. Aanhouding en voorlopige hechtenis Abdullah Haselhoef onterecht: http://www.nieuwsbank.nl/inp/2013/01/18/J023.htm
3. Officier niet-ontvankelijk in fraudezaak Family House: www.rechtspraak.nl Uitspraken: BY8787

Documenten vrij voor download:
1. Vonnis rechtbank Den Haag: http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=BY8787&u_ljn=BY8787
2. Laatste woord Haselhoef rechtbank: http://www.nieuwsbank.nl/inp/2013/01/19/J007.htm
3. Persoonlijke omstandigheden voorgelezen bij de rechtbank: http://www.nieuwemoskee.nl/wp-content/uploads/2013/01/Persoonlijke-omstandigheden-voorgelezen-bij-rechtbank.pdf
4. Kopie imamverklaring: http://www.nieuwemoskee.nl/wp-content/uploads/2013/01/imamverklaring2.pdf

Over Theo van de Kerkhof

Theo van de Kerkhof is sinds 1989 werkzaam in de voorlichting en de journalistiek. Na de middelbare school studeerde hij bouwkunde aan de Technische Universiteit in Eindhoven (propedeuse) en theologie aan de Universiteit van Tilburg (specialisatie moraaltheologie, doctoraal 1988). Hij specialiseerde zich in de religiejournalistiek en de public relations.
http://theovandekerkhof.nl/cv/

Over Abdulwahid van Bommel

Abdulwahid van Bommel was geestelijke verzorger voor moslims bij het Medisch Centrum Haaglanden, voorganger van het Moslim Informatiecentrum in Den Haag en directeur van de Nederlandse Moslim Omroep. Nu is hij docent geestelijke verzorging en schrijver.
http://www.abdulwahid.nl/

Abdullah Haselhoef

plaats:
DEN HAAG

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234