Film 'Krieg am Niederrhein' in Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

'De grootste aanval uit de geallieerde campagne in noord-west Europa'
(Canadese historicus W.D. Whitaker)

Het Bevrijdingsmuseum vertoont in februari en maart 2013 een reeks filmvoorstellingen van de klassieker 'Krieg am Niederrhein'. Dit jaar is het precies 68 jaar geleden dat het Rijnlandoffensief van start ging: de grootscheepse aanval van de geallieerden op de Niederrhein vanuit het Nederlands-Duitse grensgebied bij Nijmegen. Van de start van Operatie Veritable op 8 februari 1945 tot en met de oversteek van de Rijn bij Wesel op 23/24 maart 1945. De nog in prima staat verkerende Duitse film 'Krieg am Niederrhein', aangevuld met beelden van geallieerde oorlogscorrespondenten, verbeeldt op zinderende wijze de aanval op het Rijnland, waarbij volgens de laatste gegevens 500.000 geal¬lieerde soldaten het op 8 februari 1945 opnamen tegen de Duitse verdediging (Ter vergelijking: de Amerikanen en de Britten hadden tot voor kort zo'n 160.000 soldaten in heel Irak). In zes weken tijd groeide dit aantal uit tot een geallieerde troepenmacht van meer dan 1 miljoen soldaten. De overtocht over de Rijn markeerde het begin van het einde van Hitler-Duitsland. De geallieerden maakten bij Wesel een scherpe bocht naar links en bevrijdden Noord-Nederland. Een hoofdmacht trok nu dwars door Duitsland om de Russen te ontmoeten.

Nooit eerder was vanaf Nederlands grondgebied een offensief ingezet van zulk een omvang. On- voorstelbare hoeveelheden manschappen, voertuigen, munitie, brandstof en voedsel werden ter voorbereiding van Operatie Veritable in het Rijk van Nijmegen geperst. Het gebied werd spil en draaipunt aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. "Een grandioos schouwspel, door de duivel zelf uitgevonden", zo berichtte de Amerikaanse oorlogsverslaggever James McCarthy over deze slag. De befaamde historicus W. Denis Whitaker wist het zeker, dit was: "The battle to end the war". Hier trok de oorlog alle registers open: invasie, trommel- vuur, man tot man gevechten, tankslagen, bomdementen, amfibische operaties en luchtlandingen. Records werden gebroken. In de film worden ook de enorme gevolgen voor de Neder¬landse en Duitse burgerbevolking en de verwoestingen van de Nieder¬rhein ¬zichtbaar: onder andere de ravages in het platgebombardeerde Kleve, Emmerich en Wesel, de verwoestingen in het Rijk van Nijmegen en in de gehele grensstreek van Gelderland en Noord-Limburg. De balans van het Rijnlandoffensief na die zes weken: 25.000 geallieerden waren gesneuveld of gewond geraakt. De verliezen aan de Duitse kant worden geschat op meer dan 60.000 man. De film wordt vertoond in het comfortabele bioscoopzaaltje van het museum met de authentieke stoelen van de voormalige Scalabioscoop die begin jaren '50 in Nijmegen werd gebouwd. Aan elke voorstelling gaat een korte historische inleiding vooraf, verzorgd door deskundigen van het Bevrijdingsmuseum.

Filmprogrammering
. Zondag: 17 en 24 februari en 3, 10 en 17 maart. 14.00-17.00 uur (incl. pauze).
. Dinsdag: 19 en 26 februari en 5 en 12 maart. 19.30-22.30 uur (incl. pauze). Zaal open
vanaf 19.00 uur.
. Donderdag: 21 en 28 februari en 7 en 14 maart. 14.00-17.00 uur (incl.pauze).
Algemeen
. Voorafgaand aan alle voorstellingen en in de pauze is het museumcafé geopend.
. Film is Duitstalig en niet ondertiteld.
. Attentie: i.v.m. de verwachte grote drukte is reservering gewenst: tel 024-3974404
of info@bevrijdingsmuseum.nl.
. Standaard entreeprijzen (MK geldig), zie www.bevrijdingsmuseum.nl
. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

plaats:
Groesbeek
website:
http://www.bevrijdingsmuseum.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234