Genezing dankzij epilepsiechirurgie

Veelbelovende resultaten bij jonge kinderen met epilepsie

Epilepsie is een hersenaandoening die vaak begint op de kinderleeftijd. In Nederland krijgen ongeveer 1.750 kinderen per jaar de diagnose epilepsie en lijden in totaal 23.000 kinderen aan deze aandoening. Epileptische aanvallen zijn te onderdrukken met medicijnen. Helaas werken medicijnen niet voor iedereen. Soms is het mogelijk door een operatie de bron van de epilepsie weg te nemen. Wetenschappelijk onderzoek blijft nodig, bijvoorbeeld om de technieken te verbeteren die het mogelijk maken om de bron van de aanvallen op te sporen. "We kunnen daarmee tot een betere selectie komen van kinderen die baat zullen hebben bij een operatie. De kans op aanvalsvrijheid na epilepsiechirurgie is hoog, en de meeste kinderen kunnen na de operatie ook hun medicijnen afbouwen, zodat ze echt genezen van de epilepsie", aldus hoogleraar kinderneurologie Kees Braun van het UMC Utrecht.

Leer- en ontwikkelingsproblemen
Epilepsie is meer dan aanvallen. De aandoening kan grote gevolgen hebben voor het dagelijks leven en voor de ontwikkeling. Kinderen met epilepsie krijgen vaker dan anderen problemen op school. Zo heeft meer dan 40 procent van de kinderen met epilepsie leerproblemen. Dit percentage is zelfs meer dan 60 procent bij kinderen die geen baat hebben bij medicijnen en dus aanvallen blijven houden. Naast leerproblemen kan ook de rest van hun ontwikkeling ernstig achterlopen.

Epilepsiechirurgie als behandelmethode
Bij ongeveer 30 procent van de mensen met epilepsie helpen medicijnen niet. Epilepsiechirurgie is dan voor sommigen een mogelijke behandelmethode. "Een operatie is een zeer effectieve en veilige behandelmethode en zeker bij kinderen zinvol om vroegtijdig te overwegen", licht Braun toe. "Bij zeer jonge kinderen is niet alleen aanvalsvrijheid, maar ook verbetering van de ontwikkelingskansen een belangrijk criterium. Langdurig gebruik van medicatie en aanhoudende epileptische aanvallen kunnen de cognitieve ontwikkeling negatief beïnvloeden. Een operatie leidt dan vaak tot verbetering van ontwikkelingskansen. Bij kinderen kan epilepsiechirurgie nog vaker worden overwogen dan bij volwassenen, omdat hun hersenen een groter aanpassingsvermogen hebben."

Europese Epilepsiedag
De Europese Epilepsiedag is jaarlijks op de tweede maandag van februari en valt dit jaar op 11 februari. Het Nationaal Epilepsie Fonds vraagt op deze dag extra aandacht voor de ernst en impact van epilepsie en mogelijkheden om deze aandoening te bestrijden.

Voor meer informatie of voor een interview met Kees Braun kunt u contact opnemen met Renske Akerboom, communicatiecoördinator van het Nationaal Epilepsie Fonds
(telefoon 030 634 40 63, mobiel 06 23 82 87 33, e-mail akerboom@epilepsiefonds.nl).

Nationaal Epilepsie Fonds
Het Nationaal Epilepsie Fonds zet zich in voor mensen met epilepsie door het subsidiëren van wetenschappelijk onderzoek, het geven van voorlichting, het verstrekken van hulpverlening en het organiseren van speciale vakantiereizen. Het fonds ontvangt geen subsidie en is geheel afhankelijk van giften. Kijk ook op www.epilepsiefonds.nl.

Epilepsiefonds

plaats:
Houten
website:
http://www.epilepsie.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234