Proef kijkwijzer krijgt Europese Steun

De Kinderombudsman en Kijkwijzer-instituut NICAM vinden gehoor in Europa voor hun initiatief voor Kijkwijzer-informatie voor filmmateriaal op internet. Afgelopen jaar hebben beide partijen zich ingezet om de Kijkwijzer ook te ontwikkelen voor internet, zodat ouders en kinderen kunnen zien voor welke leeftijdsgroep filmpjes geschikt zijn. Europees Commissaris Neelie Kroes, belast met de portefeuille digitale agenda, heeft besloten in te stemmen met het starten van een proef voor het classificeren van filmpjes op internet. Ook de Engels filmkeuring BBFC heeft zich aangesloten bij het initiatief.

Kinderen vinden dat websites waarop filmpjes kunnen worden gedeeld, zoals Youtube, meer risico's met zich meebrengen dan andere online platforms. Meer dan de helft van de kinderen is zich ervan bewust dat er materiaal op deze websites staat, die niet geschikt zijn voor hun leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van het EU Kids Online Project, dat aan de vooravond van Safer Internet Day werd gepubliceerd.

You rate it
Met het You Rate It systeem, dat NICAM met de BBFC heeft ontwikkeld, kunnen internetfilmpjes op internationale schaal eenvoudig en snel geclassificeerd worden. De classificaties kunnen gemakkelijk worden gedeeld, vertaald en op maat worden gemaakt voor nationaal gebruik. Op deze manier worden kinderen en ouders ook online op de vertrouwde wijze geïnformeerd over de mogelijk schadelijke inhoud van een filmpje voordat ze het kijken.

Kinderombudsman Marc Dullaert roept internet bedrijven en overheden op om zich achter dit systeem te scharen en hij pleit voor een pilot op de belangrijkste online kanalen YouTube en Facebook). Hij zal zijn Europese collega's verzoeken dit initiatief te steunen. Dullaert: "Kinderen hebben recht op een veilige internetomgeving. Het is belangrijk dat alle partijen hierin hun verantwoordelijkheid nemen."

Safer Internet Day
Vandaag is het Safer Internet Day. Deze jaarlijkse dag wordt georganiseerd door Insafe, het Europese netwerk van Safer Internet Centers. SID heeft als doel om veilig en verantwoord gebruik van internet en mobiele telefoons door kinderen en jongeren onder de aandacht te brengen. De editie van 2013 is de 10de op rij.

Voor vragen over Kijkwijzer op internet kunt u contact opnemen met Wim Bekkers, directeur van het NICAM, 035 64 60 860.

Voor vragen over de Kinderombudsman kunt u contact opnemen met
Merel Eijken, woordvoorder, 06 52595307

De Nationale Ombudsman/ De kinderombudsman

plaats:
Den Haag
website:
http://www.nationaleombudsman.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234