Topsporters openhartig over druk van presteren

De druk waaronder topsporters moeten presteren is vaak onmenselijk. Steeds meer sporters zoeken daarom steun bij mental coaches en sportpsychologen. Hierover spreken onder meer Jan Blokhuijsen, Yuri van Gelder, Erben Wennemars in De Wil om te winnen op zondag 10 februari om 21.00 uur op Radio 1. Een productie van Omroep MAX in samenwerking met de NTR.

De druk waaronder topsporters moeten presteren noemde de Paus in het licht van de dopingschandalen onlangs onmenselijk.
Iedere topsporter wil altijd maar winnen, maar welke emoties dat met zich meebrengt, blijft vaak onderbelicht. Inmiddels lopen er meer dan 150 mentale begeleiders in Nederland rond. Een groot verschil met de jaren '80 toen het vak van mental coach nog niet bestond in de sportwereld.

In de documentaire komen topsporters, oud sporters, trainers en mental coaches aan het woord. Waaronder Jan Blokhuijsen, Yuri van Gelder, Erben Wennemars, Richard Schuil, Nelli Cooman en mental coach Marco Hoogerland. Tegen de achtergrond van de alsmaar groeiende belangen in de topsport wordt op indringende wijze duidelijk welke spanningen dit kan veroorzaken en hoe sporters daarmee omgaan. "Ik voelde me door de spanning altijd een ziek dood vogeltje", zegt voormalig sprintster Nelli Cooman. "Als ik tegen Sven Kramer rijd dan kruip ik graag in de huid van een wolf. Ik voel me dan een echte alpha dog die er klaar voor is om een de nieuwe leider te worden.", vertelt de coming man van het schaatsen Jan Blokhuijsen.

Ook praat turner Yuri van Gelder voor het eerst openhartig over de rol van zijn mental coach in z'n leven: "Ik ben erachter gekomen dat ik gewoon een heel emotionele jongen ben. Mijn mental coach heeft ervoor gezorgd dat ik beter met die emoties om kan gaan en daardoor beter kan presteren".

"De wil om te winnen" is een productie van Marius Maurits voor Omroep MAX in samenwerking met de NTR voor het radio 1 programma Holland Doc.

MAX: De wil om te winnen
Zondag 10 februari om 21.00 uur op Radio 1
http://www.omroepmax.nl/radio/holland-doc-de-wil-om-te-winnen

Voor vragen kunt u contact opnemen met MAX / Sanne Rademaker: 035-677 5409 via e-mail: sanne.rademaker@omroepmax.nl. Beeldmateriaal is beschikbaar via www.omroepmax.nl/pers of via persfoto@omroepmax.nl.

Omroep MAX

plaats:
Hilversum
website:
http://www.omroepmax.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234