Tentoonstelling 1001 Vrouwen Nieuw licht op de Nederlandse geschiedenis

Tentoonstelling 1001 Vrouwen
Nieuw licht op de Nederlandse geschiedenis

De verhalen van bijzondere, beroemde, beruchte maar ook onbekend gebleven vrouwen komen weer tot leven in de tentoonstelling 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. De tentoonstelling is van 15 februari t/m 20 mei 2013 te zien bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Uitgangspunt is het gelijknamige boek van historica Els Kloek.

Kunstenaressen, dievegges, nonnen, vorstinnen, martelaressen, weldoensters, gifmengsters, savantes, avonturiersters en andere opmerkelijke vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis: ooit waren ze beroemd of berucht, nu zijn ze vaak vergeten. Ten onrechte, want hun levensverhalen werpen nieuw licht op het verleden. Onder hoofdredactie van Els Kloek beschreven ruim 300 deskundigen in overzichtelijke artikelen de levens van spraakmakende vrouwen uit de geschiedenis van Nederland, van de vroegste tijden (ca. 300 na Christus) tot nu. Het boek wordt tijdens de opening van de tentoonstelling gepresenteerd.

De tentoonstelling laat de levensverhalen zien van historische vrouwen in al hun verscheidenheid. Bezoekers lopen letterlijk door de pagina's van het vuistdikke boek 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Onderweg komen zij onder meer de doek tegen waarmee de heilige Cunera werd gewurgd, de schoenen (maat 55) van reuzin Trijntje Keever, het schrijfkistje van Anna Maria van Schurman, de bh van Mata Hari en het pistool van Hannie Schaft. Bekende Nederlanders als journaliste Aldith Hunkar, presentator Arie Boomsma, zanger Bennie Jolink, actrice Eva Laurenssen, schrijfster Maartje Wortel en televisiemaakster Raja Felgata laten zien wie hun favoriete vrouw uit het verleden is. Bezoekers kunnen ook zelf op zoek naar hun historische 'soulmate'. Zo slaat de tentoonstelling over vrouwen uit het verleden een brug naar het heden.

Het project is een initiatief van historica Els Kloek, verbonden aan het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. Het Huygens ING werkt in dit project samen met de Bijzondere Collecties van de UvA en Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis is een veelzijdig project, dat mede gefinancierd wordt door middel van crowdfunding met een streefbedrag van Euro 85.000, waarvan al meer dan Euro 70.000 is toegezegd. Het boek en de tentoonstelling zijn ontworpen door Irma Boom. Het boek verschijnt bij Uitgeverij Vantilt.

Voor een actueel en uitgebreid overzicht van alle activiteiten rondom de tentoonstelling en het boek, zie: www.1001vrouwen.nl en www.atria-kennisinstituut.nl.

1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis
15 februari t/m 20 mei 2013
Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam
Oude Turfmarkt 129 (Rokin), Amsterdam
www.bijzonderecollecties.uva.nl

Geplaatst in:

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor informatie over de tentoonstelling en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Erik Weber, Bijzondere Collecties UvA | e.weber@uva.nl | 020-5256042 en 06-11582806.
Voor informatie over het boek kunt u contact opnemen met Margreet Holterman-Flink, Uitgeverij Vantilt | margreetholterman@gmail.com | 06-53705053.
Bijlage: Afbeelding van het boek 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Foto: Stef Verstraaten.

Bijzondere Collecties UvA

plaats:
Amsterdam

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234