Blaaskanker in Nederland met 34 procent gestegen

Het aantal nieuwe gevallen van blaaskanker per jaar in Nederland is met ruim 34 procent gestegen in 10 jaar tijd. Meer kennis over de preventie van deze kankersoort is noodzakelijk. Daarom financiert Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in 2013 een nieuw onderzoek van de Universiteit Maastricht dat meer inzicht kan geven in een mogelijk verband tussen voeding en blaaskanker.

In 2010 werd er in totaal bij 6.019 mensen in Nederland blaaskanker ontdekt, in 2000 waren dat nog 4.463 mensen. Blaaskanker komt in Nederland bijna viermaal zo vaak bij mannen als bij vrouwen voor. Het is bovendien wereldwijd kankersoort nummer 7 voor wat betreft het aantal nieuwe gevallen per jaar.

Prof. Maurice Zeegers van de Universiteit Maastricht gaat wereldwijde resultaten van onderzoek naar een mogelijk verband tussen voeding en blaaskanker met elkaar samenvoegen en analyseren in een innovatief onderzoeksproject. Het betreft een wereldwijde samenwerking. Het doel is om op basis van meerdere onderzoeksresultaten te analyseren of er een verband is tussen voeding, voedingsstoffen, voedingspatronen en blaaskanker.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds financiert vanaf 2013 nog drie nieuwe onderzoeksprojecten: Prof. Matty Weijenberg van de Universiteit Maastricht gaat onderzoek doen naar het verband tussen lichaamslengte en kanker. Dr. Augustin Scalbert van de International Agency for Research on Cancer (IARC) in Frankrijk gaat een nieuw hulpmiddel ontwikkelen dat onderzoek naar het verband tussen polyfenolen en kanker mogelijk maakt. Dr. Judy Wai-chu Ho van de University of Hong Kong gaat de haalbaarheid onderzoeken van leefstijlinterventies bij voormalige darmkankerpatiënten met als doel het risico op de terugkeer van darmkanker te verlagen.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: "Wij zijn heel enthousiast over de nieuwe onderzoeksprojecten die het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vanaf dit jaar financiert. Deze onderzoeken hebben allemaal het potentieel om bij te dragen aan onze kennis over de preventie van kanker. Het onderzoek naar een mogelijk verband tussen voeding en blaaskanker, bijvoorbeeld, zou kunnen bijdragen aan voedingsrichtlijnen met als doel het risico op deze ziekte te verlagen."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Germund Daal, Communicatie Coördinator, 020-344 9592, g.daal@wcrf.org


Bronnen
- World Cancer Research Fund /American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective, uitgave in 2007.
- www.cijfersoverkanker.nl
- GLOBOCAN, een project van het International Agency for Research on Cancer (IARC) in Frankrijk. IARC maakt deel uit van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ferlay J, Shin HR, Bray F, Forman D, Mathers C and Parkin DM.
GLOBOCAN 2008 v2.0, Cancer Incidence and Mortality Worldwide: IARC CancerBase No. 10 [Internet].
Lyon, France: International Agency for Research on Cancer; 2010. Available from: http://globocan.iarc.fr, geraadpleegd op 21/januari/2013.
- Ferlay J, Randi G, Bosetti C, Levi F, Negri E, Boyle P, et al. Declining mortality from bladder cancer in Europe. BJU international. 2008; 101(1): 11-9.

Wereld Kanker Onderzoek Fonds

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.wcrf.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234