Erasmusprijs 2013 toegekend aan Jürgen Habermas

AMSTERDAM, January 28, 2013 /PRNewswire/ --De Stichting Praemium Erasmianum heeft de Erasmusprijs 2013 toegekend aan de Duitse geleerde Jürgen Habermas (1929). De Erasmusprijs heeft dit jaar als thema 'de toekomst van de democratie'. Jürgen Habermas is al ruim 50 jaar een van de belangrijkste denkers op het grensvlak van sociologie, filosofie en politiek. In zijn denken staat de democratie en de betrokkenheid van de burgers centraal. Hij is scherp en kritisch in zijn politieke analyses maar tegelijkertijd optimistisch over de toekomst van een democratisch Europa. Hij gelooft in het belang van het debat, in de ratio als drijfveer voor de politiek, en in de gelijkheid van mensen.
(Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20130128/589415 )

Met zijn humanistische denktrant en betrokkenheid bij de toekomst van Europa belichaamt hij de Erasmiaanse waarden die de Stichting graag uitdraagt.
Jürgen Habermas heeft een groot oeuvre, waarin hij steeds het belang van de dialoog en de menselijke waardigheid benadrukt. Tot zijn bekendste werken horen 'Zur Strukturwandel der Oeffentlichkeit'(1962) en 'Theorie des kommunikativen Handelns' (1981). De huidige politieke en financieel-economische crisis en het lot van Europa komen aan de orde in zijn recente essay 'Over de constitutie van Europa' (2011).
De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die een buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied. De prijs bestaat uit een geldbedrag van EUR 150.000.
De prijsuitreiking vindt plaats op een nader te bepalen datum in het najaar van 2013.
Mededeling voor de redactie: dit persbericht is te vinden op http://www.erasmusprijs.org


Photo:
http://photos.prnewswire.com/prnh/20130128/589415

Praemium Erasmianum Foundation


CONTACT: Voor nadere informatie: Dr Max Sparreboom, directeur van deStichting Praemium Erasmianum, Tel. +31-(0)20-6752753, E-mailspe@erasmusprijs.org

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen