Zuidoost-Congo: burgerbevolking in gevaar door oplaaiend geweld

Amsterdam, 25 januari 2013 - In de provincie Katanga, in het zuidoosten van de Democratische Republiek Congo, zijn gevechten opgelaaid tussen regeringstroepen en gewapende Mai Mai-milities. Duizenden mensen zijn de bossen in gevlucht uit angst voor het geweld. Op sommige plaatsen weerhouden milities de inwoners ervan het gebied te ontvluchten. Artsen zonder Grenzen is ernstig bezorgd om de veiligheid van de burgers en hun toegang tot medische zorg.

'Burgers lopen gevaar omdat ze aangezien kunnen worden voor strijders,' zegt Christine Slagt, projectcoördinator van Artsen zonder Grenzen vanuit de plaats Shamwana. 'We zijn bovendien erg bezorgd om de kwetsbare mensen die zich in de bossen verschuilen en afgesloten zijn van medische zorg.'

De gevolgen van een gebrek aan toegang tot medische zorg zijn ernstig. Het merendeel van de ernstig ondervoede kinderen en ook aidspatiënten die wij onder behandeling hebben, zijn niet op komen dagen voor hun afspraken. Veel kinderen lopen het risico mazelen te krijgen, omdat een recente vaccinatiecampagne onderbroken werd door oplaaiende gevechten. Ook zwangere vrouwen met mogelijke bevallingscomplicaties lopen levensgevaarlijke risico's.

In het gebied heerst bovendien malaria als gevolg van het regenseizoen. Sinds oktober behandelde Artsen zonder Grenzen gemiddeld bijna 1.000 malariapatiënten, waarvan het merendeel kinderen onder vijf jaar was. Zonder behandeling kan malaria dodelijk zijn voor kinderen.

Het is onduidelijk hoeveel mensen er precies op de vlucht zijn, maar de meeste dorpen in de omgeving van Shamwana zijn verlaten. Door de onveilige situatie in het gebied heeft ook Artsen zonder Grenzen een deel van haar team in Shamwana geëvacueerd. Een chirurgisch team blijft achter om gewonden te behandelen.

De provincie Katanga kent een gewelddadige geschiedenis. In 2005 leidde hevig geweld tussen rebellen en het leger tot een zwaar getraumatiseerde bevolking. Mensen zagen of werden zelf slachtoffer van geweld en verkrachtingen, verloren familieleden en zagen hun huizen en bezittingen in vlammen opgaan. Daarna bleef het relatief kalm in het gebied. Aan die kalmte lijkt nu een einde gekomen.

Artsen zonder Grenzen runt een ziekenhuis in Shamwana sinds mei 2006 en geeft er gratis medische zorg aan de mensen in de regio's Kiambi, Mitwaba en Kilwa. De medische noodhulporganisatie behandelt er mensen met malaria, tuberculosis en hiv/aids, geeft verloskundige en psychosociale zorg en voert noodchirurgie uit. Ook hielpen gespecialiseerde chirurgen bij interne verwondingen die vrouwen opliepen bij het bevallen. Door het oplaaiende geweld kan deze gespecialiseerde zorg momenteel niet uitgevoerd worden.

Nederlandse woordvoering beschikbaar. Voor meer informatie: afdeling persvoorlichting Artsen zonder Grenzen, Rolinda Montsma: telefoon 020 520 8958 of 06 5050 5305, buiten kantooruren: 06 543 94 727, rolinda.montsma@amsterdam.msf.org. www.artsenzondergrenzen.nl

Artsen zonder Grenzen

plaats:
Katanga in de Democratische Republiek Congo

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234