Grote stroom Syrische kinderen halsoverkop op de vlucht

De afgelopen 24 uur zijn naar schatting 10.000 Syrische kinderen met hun ouders halsoverkop op de vlucht geslagen. De kinderen moeten letterlijk rennen voor hun leven. Afgelopen nacht hebben medewerkers van Save the Children in Jordanië er alles aan gedaan om de kinderen en hun families op te vangen.

De gevechten in het zuiden van Syrie worden steeds heftiger, waardoor duizenden mensen moeten vluchten. In vluchtelingenkamp Zaatari in Jordanië is de afgelopen nacht een record aantal vluchtelingen aangekomen: zo'n 3.500. Ieder uur arriveren 4 of 5 bussen vol met vluchtelingen - de meerderheid getraumatiseerd, bang en oververmoeid.

Directeur Holke Wierema van Save the Children in Nederland zegt: ˝De meeste vrouwen en kinderen hebben niks bij zich: alleen de kleren die ze dragen. Velen konden niks meenemen tijdens de vlucht en hebben dringend hulp nodig. Veel kinderen zijn uitgeput, in shock en doodsbang." Saba Al Mobasat, directeur van Save the Children in Jordanië, vervolgt: ˝De temperaturen in dit vluchtelingenkamp liggen beneden het vriespunt, het regent en het kamp is met 50.000 inwoners al overvol. We doen wat we kunnen, maar de situatie in het kamp is bijna onhoudbaar geworden. Er wordt de komende dagen nog meer regen verwacht.

De medewerkers van Save the Children werken dag en nacht om de nieuwe vluchtelingen op te vangen, ze voedsel te geven, dekens en warme winterkleding. Alleen zo kunnen de nieuwe vluchtelingen de komende winterperiode overleven. Getraumatiseerde kinderen krijgen de professionele hulp die ze nodig hebben. Save the Children vangt Syrische vluchtelingen op in buurlanden Jordanië, Libanon en Irak, waar inmiddels al 130.000 vluchtelingen zijn bereikt.

Save the Children kan dit niet alleen. We hebben onvoldoende budget om te zorgen dat deze kinderen tijdens de winter warm blijven. Duizenden kinderen lopen het risico om de barre winter niet te overleven. Giro 809 staat open voor giften.

Save the Children redt wereldwijd de levens, de dromen en de toekomst van kinderen met medische zorg, onderwijs en betere leefomstandigheden. In ons 90 jarig bestaan zijn we uitgegroeid tot 's werelds grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie.

Voor meer informatie of recent beeldmateriaal (foto's en video) neemt u contact op met Sabine Copinga van Save the Children: +31 623228559.

Save The Children Nederland

plaats:
Den Haag
website:
http://www.savethechildren.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234