Bijzondere openingstentoonstellingen in vernieuwde Noordbrabants Museum

Op 25 mei 2013 is het zover, dan gaan de deuren van Het Noordbrabants Museum weer open. Naast de volledig vernieuwde vaste presentaties zullen er maar liefst vier openingstentoonstellingen te zien zijn. Van de grote tentoonstelling 'The Moonlight Garden' met werken van hedendaags kunstenaar Marc Mulders tot een intieme presentatie over Pieter Saenredam. En van het eigentijdse design van Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk tot het Brabantse talent Marina Višić.

Vaste presentaties
25 mei - permanent
Na een verbouwing van twee jaar is vanaf 25 mei een groot deel van de collecties van Het Noordbrabants Museum weer in volle glorie te bewonderen. Het gouvernementspaleis is in originele staat gerestaureerd, moderne uitbreidingen zorgen voor een spannende, nieuwe omgeving. Sprankelende presentaties - met duizenden vertrouwde kunstwerken en voorwerpen en vele recente aanwinsten - geven een beeld van de rijkdom van Brabantse kunst, geschiedenis en cultuur. Veelzijdigheid en artistieke kwaliteit zijn de belangrijkste uitgangspunten. Te zien zijn presentaties rondom de Romeinen, Kunst tussen 1500 en 1800 en Kunst na 1800. De geschiedenis van Brabant is vanaf 20 september 2013 te zien in de nieuwe Brabantzaal.

The Moonlight Garden. 30 jaar Marc Mulders
25 mei t/m 22 september 2013
Al jaren behoort kunstenaar Marc Mulders (Tilburg, 1958) tot de top van Nederland, met een oeuvre dat een groot publiek weet te raken. Het Noordbrabants Museum toont in deze openingstentoonstelling tachtig werken uit alle door Mulders beoefende genres, van zijn vroegste olieverfschilderijen tot zijn meest recente tapijtontwerpen. Samen vormen zij een schitterend hoogtepunt van Mulders' carrière tot nu toe.
De titel van de tentoonstelling, The Moonlight Garden, verwijst naar de maanlichttuin bij de Taj Mahal in India. Het begrip 'tuin' is de laatste jaren bepalend voor het werk van Marc Mulders, zowel in olieverf als op glas. In deze beschermde verblijfplaats kan een mens zich laven aan en verwonderen over de schoonheid van de natuur. Stralend middelpunt van de tentoonstelling, en voor het eerst te zien, is het glasraam Moonlight Garden. Na afloop krijgt dit bijzondere werk een plaats in een monumentaal woonhuis in 's-Hertogenbosch.

Saenredam in Den Bosch
25 mei t/m 21 juli 2013
De Haarlemse kunstenaar Pieter Saenredam (1597 - 1665) is wereldwijd beroemd om zijn nauwkeurige tekeningen en schilderijen van kerken, gebouwen en monumenten. In deze kleine maar fijne openingstentoonstelling zijn dertien werken van Saenredam te zien, ontstaan in 's-Hertogenbosch in 1632. De kunstenaar was dat jaar een maandlang op bezoek bij zijn achterneef, de predikant Johannes Junius. In korte tijd schetste hij een aantal tekeningen, waaronder stadsgezichten en gedetailleerde kerkinterieurs.

Co-evolution. Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk
25 mei t/m 18 augustus 2013
Het ontwerpersduo Kiki van Eijk (1978) en Joost van Bleiswijk (1976) is afkomstig van de spraakmakende Design Academy Eindhoven. Sinds 2001 werken zij als zelfstandige ontwerpers in een gezamenlijke werkplaats. Tachtig topstukken uit de eerste tien jaar van hun succesvolle carrières zijn nu samengebracht: van meubels tot vrij werk. De expositie is de start van een meerjarige reeks Made in Brabant, waarin hedendaags Brabants design centraal staat.

Brabantse Nieuwe: Marina Višić
25 mei t/m 14 juli 2013
Onder de noemer Brabantse Nieuwe biedt Het Noordbrabants Museum een podium aan jonge kunstenaars uit Noord-Brabant. De spits wordt afgebeten door kunstenares Marina Višić (1987). Zij maakt abstracte en monumentale werken van duizenden gekleurde draden.

Adres
Het Noordbrabants Museum
Verwersstraat 41, 's-Hertogenbosch
T +31(0)73 - 6 877 877
www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

Openingstijden
Dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 17.00 uur
Zaterdag, zondag en feestdagen 12.00 - 17.00 uur
Gesloten op maandag (m.u.v. feestdagen) en met Nieuwjaar, Carnaval, Koninginnedag en Eerste Kerstdag.

De perspresentatie van de collecties en tentoonstellingen van Het Noordbrabants Museum en het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch vindt plaats op dinsdag 21 mei 2013. U wordt hierover in april nader geïnformeerd.

Voor beeldmateriaal of meer informatie over dit persbericht:
Het Noordbrabants Museum, afd. Communicatie & Marketing, Neeltje van Gool, Tel: 073-6877815 en Chantal Sleutjes, Tel: 073-6877807of pers@noordbrabantsmuseum.nl

Noordbrabants Museum

plaats:
's-Hertogenbosch
website:
http://www.noordbrabantsmuseum.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234