Helft MKB verwacht omzetgroei in 2013

De resultaten van de vierde MKB Marktmonitor 2012/2013 zijn bekend

De helft van het MKB blijft positief over de economische groei. 51 procent van het MKB verwacht meer omzet te behalen in 2013. Dit is een van de belangrijkste resultaten van de MKB Marktmonitor 2012/2013. Unique deed in samenwerking met TNO voor het vierde jaar op rij dit grootschalige onderzoek onder 2.330 ondernemers. In de MKB Marktmonitor kijken ondernemers terug op 2012 en vooruit naar de komende jaren. Zij zijn persoonlijk geïnterviewd over economische en personele ontwikkelingen.

De omzetverwachtingen zijn getemperd ten opzichte van afgelopen jaar. Vorig jaar verwachtte nog 73 procent van de ondernemers groei. Deze verwachting is echter niet bij iedere ondernemer uitgekomen. Slechts 44 procent van de ondernemers geeft aan het afgelopen jaar te zijn gegroeid. Dit is 10 procent minder ten opzichte van 2011, toen groeide nog 54 procent van de ondernemers.

Vooruitblik branche en provincies
Ondernemers in de industrie en callcenter/contactcenter branche zijn dit jaar het meest positief gestemd, respectievelijk 62 procent en 74 procent verwacht het komend jaar omzetgroei. 4 procent van de ondernemers in de overheidsbranche verwacht omzetgroei. Daarmee is de overheid het minst positief gestemd, gevolgd door het onderwijs waar 21 procent omzetgroei verwacht. Daarnaast liggen ook de verwachtingen in de zorg en welzijnssector (35 procent) en de bouw (34 procent) onder het landelijk gemiddelde. Naast de verschillen per branche zijn er ook verschillen op te merken per provincie. De provincie Flevoland verwacht met 60 procent de meeste groei, gevolgd door Limburg met 57 procent. Drenthe verwacht daarentegen de minste groei (37 procent).

Maatregelen om te groeien
De maatregelen die ondernemers nemen om dit jaar een optimaal bedrijfsresultaat te behalen, zijn 'nieuwe producten en diensten ontwikkelen' (49 procent), 'nieuwe markten aanboren' (45 procent) en 'snijden in de kosten' (36 procent). Vorig jaar stond 'het intensiveren van een-op-een contact met relaties' nog in de top drie. Deze maatregel heeft dit jaar plaats gemaakt voor het 'snijden in de kosten'.

Raymond Puts, algemeen directeur van Unique: "De Nederlandse ondernemers gaan verdeeld het nieuwe jaar in. De vraag, wie van de ondernemers het bij het rechte eind heeft, kan ik hopelijk volgend jaar volmondig beantwoorden met: de positief gestemde. De maatregelen om er een succesvol jaar van te maken, laten zien dat 2013 hét jaar wordt van flexibiliteit en beweging. Met deze vierde editie van de MKB Marktmonitor wil ik dan ook graag ondernemers en werkgevers inspireren om in beweging te komen en vooral te blijven."

Het onderzoek
De MKB Marktmonitor is een grootschalig onderzoek van Unique in samenwerking met TNO waarin 2.330 ondernemers persoonlijk worden geïnterviewd. Dit jaar is de MKB Marktmonitor voor de vierde keer op rij uitgevoerd en het onderzoek is daarmee inmiddels een begrip geworden. Met de MKB Marktmonitor wordt onderzocht hoe ondernemend Nederland zich het afgelopen jaar ontwikkelde en hoe zij verwacht zich het komende jaar te gaan ontwikkelen. Hierbij is gekeken naar omzet, personele ontwikkelingen en aanverwante onderwerpen. Elk jaar staat er een specifiek thema centraal. Dit jaar is het thema 'In beweging', waarin het vermogen tot veranderen en flexibiliteit van ondernemers centraal staan.

Noot voor de redactie: Het volledige rapport van de MKB Marktmonitor is op te vragen op http://www.unique.nl/7706890/Pers.html.

Over Unique
Unique is de grootste specialist in de bemiddeling van officemedewerkers: administratieve, commerciële, financiële, secretariële en callcenterbanen. Deze marktleiderspositie is geen op zichzelf staand doel. Unique wil vooral mensen in beweging brengen en hen zo helpen hun ambities te realiseren. Unique heeft een landelijk netwerk van 100 vestigingen en verschillende labels met gespecialiseerde diensten, namelijk Finance, Multilingual, Callstaff en Receptel. Unique is onderdeel van USG People N.V. Kijk ook op www.unique.nl.

Unique beweegt je.

Over TNO
TNO heeft de ambitie het ondernemend Midden- en Klein Bedrijf (MKB) in Nederland actief te ondersteunen met innovaties. Speciaal voor het MKB kent TNO een kennisoverdrachtprogramma. Het programma biedt MKB-ondernemers toegang tot TNO-kennis. Met bedrijfsclusters of via brancheverenigingen worden kennisoverdrachtprojecten gestart. Voor meer informatie zie www.tno.nl/mkb.

Meer informatie
Marcommit PR
Pauline van Die
Tel. 035-582 27 30 of 06-46182796
E-mail: unique@marcommit.nl

Unique

plaats:
Almere
website:
www.unique.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234