Vitens wil scholen veroveren met tappunten

Persbericht
Utrecht, 22 januari 2013

90% van de ouders wil drinkwatertappunt op school
Vitens wil scholen veroveren met tappunten

Utrecht, 22 januari 2013 - Waterbedrijf Vitens gaat het komende jaar 10 watertappunten plaatsen op scholen. Daarnaast wil 's lands grootste waterbedrijf scholen overhalen om zelf ook kraanwatertappunten te plaatsen om zo bij te dragen aan een gezondere levenswijze van kinderen. Met deze missie staat Vitens dit jaar voor het eerst op de onderwijsbeurs NOT in de Jaarbeurshallen in Utrecht.

Uit onderzoek dat TNS Nipo in opdracht van Vitens heeft uitgevoerd blijkt dat de missie op flinke bijval kan rekenen van de ouders. Maar liefst 90 procent van de ouders vindt dat er een kraanwatertappunt in het schoolgebouw moet staan, zodat hun kinderen meer water gaan drinken. De kinderen zijn het er iets minder mee eens, maar toch vindt nog steeds maar liefst 77 procent van hen dat de scholen voor een watertappunt moeten zorgen. Ook blijkt dat een derde van de kinderen het vies vindt en daarom geen water drinken, als zij voor het vullen van hun flesje naar het toilet moeten.

De helft van alle scholieren geeft dan ook aan dat zij meer water zouden drinken als een school dit op een wat aantrekkelijkere manier zou aanbieden op een prominente plek, bijvoorbeeld net als de frisdrankautomaten in de kantine of in de gang. De wens van de ouders en scholieren staat in schril contrast met de werkelijkheid. Maar 30 procent van de scholen heeft een waterkoeler of kraanwatertappunt in het schoolgebouw staan. Dat terwijl 94 procent van deze middelbare scholen wel een of meerdere frisdrankautomaten heeft staan.

Obesitas
Vitens probeert met de kraanwatertappunten op scholen bij te dragen aan een gezondere levensstijl van de scholieren. Overgewicht is een probleem bij scholieren. De verwachting is dat als de huidige groei zich voortzet, in 2015 15 tot 20% obees zal zijn. Deze alarmerende cijfers waren voor de waterbedrijven eerder al aanleiding om zich aan te sluiten bij de JOGG-aanpak (Jongeren Op Gezond Gewicht), een beweging voor een gezonde omgeving en een gezonde jeugd. Het komende jaar staat JOGG het in het teken van water.

Donatie tappunten
Scholen kunnen op de onderwijsbeurs een aanvraag doen voor een Join the Pipe kraanwater tappunt bij Vitens. Een tappunt kost de school 2500 euro. Vitens draagt bij door de aansluitkosten voor haar rekening te nemen. Tijdens de onderwijsbeurs verloot Vitens daarnaast 10 tappunten. Scholen kunnen een verzoek om een tappunt neerleggen bij de stand van Vitens op de onderwijsbeurs. Elk Join the Pipe tappunt financiert mee aan een waterproject in Afrika of Azië. Vitens is samen met de stichting Join the Pipe te vinden op standnummer 09.B053. De onderwijsbeurs NOT duurt van 22 t/m 26 januari.

Waterkennis.nl
Naast de uitrol van tappunten op scholen heeft Vitens een digitaal onderwijsprogramma ontwikkeld dat gratis beschikbaar is voor scholen. Het onderwijsprogramma is met name ontwikkeld voor de basisschool, maar kan ook worden ingezet voor het voortgezet onderwijs. Via de website www.waterkennis.nl kunnen scholen een informatiepakket over het educatieprogramma downloaden.

--- Einde bericht ---

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u 24 uur per dag contact opnemen met Judith Zuijderhoudt, woordvoerder van Vitens, te bereiken via 06 - 1256 1048, judith.zuijderhoudt@vitens.nl of via twitter @WoordvVitensJZ

Algemene informatie Vitens
Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. We leveren topkwaliteit drinkwater aan 5,4 miljoen mensen en bedrijven in de provincies Flevoland, Fryslân, Gelderland, Utrecht en Overijssel en gemeenten in Drenthe en Noord-Holland. Met 1.700 medewerkers, 100 productiebedrijven en een leidingnet van 47.500 kilometer wordt jaarlijks 350 miljoen m3 water geleverd. De jaaromzet bedraagt ongeveer 450 miljoen euro. De aandelen van Vitens zijn voor 100% in handen van lokale en regionale overheden. De drinkwaterprijs 0,0013 euro per liter.

Vitens N.V.

plaats:
Utrecht
website:
http://www.vitens.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234