Minder voertuigdiefstallen in 2012

In het afgelopen jaar werden 262 personenauto's minder gestolen dan in 2011, een daling van 2,2%. Dit blijkt uit cijfers die de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) vandaag publiceert. "Sinds jaren daalt het aantal diefstallen van oudere auto's flink, terwijl we zien dat jongere auto's weer meer gestolen worden dan voorheen", aldus Guus Wesselink van AVc. "Het totale resultaat is positief, maar maatregelen zijn nodig om jonge auto's beter tegen diefstal te beveiligen."

Oud versus nieuw
Niet alle personenauto's verdwijnen even vaak. Auto's tot drie jaar oud worden twee keer zo vaak gestolen als auto's van acht tot tien jaar oud. Het aantal diefstallen van auto's van nul tot drie jaar oud nam toe met 256, dat is 8,8%. Van de oudere bouwjaren werden 518 auto's minder gestolen, een daling van 5,9%. Het totale aantal gestolen personenauto's komt daarmee op 11.396, dat is 2,2% minder dan in 2011.

Ook de verschillen per merk en type zijn groot. Het risico dat een jonge auto wordt gestolen is bij Volkswagen, Honda en BMW twee tot drie keer zo hoog als gemiddeld. Het gaat hierbij om types die criminelen op de tweedehands automarkt gemakkelijk kunnen verkopen.

Maatregelen
Autobezitters die het risico van diefstal willen verminderen, kunnen zelf maatregelen nemen. Een goede beveiliging van de woning helpt om diefstal van de autosleutels te voorkomen. De inbouw van een gecertificeerd alarmsysteem of voertuigvolgsysteem verkleint de kans op diefstal aanzienlijk. Dat geldt ook voor gecertificeerde mechanische systemen die de versnellingsbak of de stuurkolom blokkeren.

Andere voertuigen
Voor het eerst in jaren daalde het aantal scooterdiefstallen. In 2012 werden 16.183 scooters gestolen, dat zijn er 686 minder dan in 2011, een daling van 4%.
Het aantal diefstallen van motorfietsen daalde met 10%; er werden er 1.807 gestolen. Ook bij tweewielers kan de eigenaar zelf veel doen om diefstal tegen te gaan. AVc raadt het gebruik van een stevige ketting aan om de tweewieler vast te zetten aan een object dat in de grond is verankerd. Binnenkort komen gecertificeerde volgsystemen voor deze voertuigen op de markt, waarmee ze na diefstal kunnen worden opgespoord.

Er werden 2.180 bestelauto's (0,4% minder dan in 2011) en 247 vrachtwagens (48% meer dan in 2011) gestolen. AVc onderzoekt nu de reden van de stijging van het aantal vrachtwagendiefstallen. Het gaat vooral om trekkers met en zonder oplegger.

Geplaatst in:

De complete Statistiek Voertuigdiefstal 2012 is te vinden op de website van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit: www.stavc.nl
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het programmabureau van AVc, tel. 088 5543 201

(Bron van de cijfers: RDW)

Stichting AVc

plaats:
Hoevelaken
website:
www.stavc.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234