Open Universiteit start nieuwe opleiding Software Quality Engineer

IT-professionals die willen leren om softwaresystemen van goede kwaliteit te bouwen kunnen begin maart bij de Open Universiteit starten met een kort studieprogramma op masterniveau: Gecertificeerd Software Quality Engineer. Deze opleiding is gericht op het realiseren van structurele kwaliteit in het ontwikkelproces van software, zowel bij nieuwbouw, als bij onderhoud, uitbreidingen en veranderingen van bestaande systemen.

Structurele benadering
Bij softwarekwaliteit kun je onderscheid maken tussen een functionele en structurele aanpak. Functionele kwaliteit wordt met name door middel van testen getoetst en geborgd. De OU-opleiding richt zich specifiek op structurele kwaliteit, en wel op de structurele kwaliteit van het volledige ontwikkelproces van software, in alle leeftijdsfasen van systemen.

Inhoud van de opleiding
Het studieprogramma is opgebouwd uit drie modules met elk een andere invalshoek op het realiseren van softwarekwaliteit. In de module Requirements engineering wordt ingezoomd op het begin van de lifecycle van softwaresystemen: hoe zorg je ervoor dat een systeem wordt gebouwd dat voldoet aan de doelstellingen van stakeholders.
De module Software evolution richt zich op de fase vanaf de release van een softwaresysteem. De software zal dan moeten worden aangepast aan veranderende omstandigheden. Bij verouderde systemen moeten risicogebieden in kaart worden gebracht en moet de structuur worden achterhaald, programmacode verbeterd en fouten opgelost.
In de module Software management staat het evenwicht centraal tussen het te maken product, het proces waarin dit gebeurt en de personen die hierbij een rol spelen.
De drie modules kunnen desgewenst worden ingebracht in de Master of Science Software Engineering (14 modulen, exclusief hbo-schakelprogramma).

Klassikaal en virtueel
De meeste cursussen en opleidingen over softwarekwaliteit bestaan uit een aantal fulltime dagen. De Open Universiteit daarentegen kiest voor een avondopleiding met een doorlooptijd van een jaar. Daardoor krijgt de kennis de tijd om te bezinken, kunnen vaardigheden goed ingeoefend worden en is de opleiding goed te combineren met werk. De deelnemers ontmoeten elkaar in tweewekelijkse bijeenkomsten: ofwel klassikaal en face-to-face, ofwel online in een virtuele klas. De virtuele bijeenkomsten besparen veel reistijd terwijl er toch voldoende interactie is met studiegenoten en de docent.

Meer informatie
De eerste studiebijeenkomst voor het Certified Professional Program (CPP) Gecertificeerd Software Quality Engineer vindt plaats op woensdag 6 maart 2013. Voor meer informatie over de opleiding, toelatingseisen, kosten en inschrijving kunt u terecht op de website: www.ou.nl/studieaanbod/CPPSQE.

Meer informatie over de Open Universiteit vindt u op www.ou.nl
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Marga Winnubst, communicatieadviseur, 045-5762646 of marga.winnubst@ou.nl.

Open Universiteit

plaats:
Heerlen
website:
http://www.ou.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234