Blue Monday: Goede voornemens alweer op de tocht

Vol goede voornemens is bijna één derde van Nederland aan 2013 begonnen. Helaas blijkt aan de vooravond van Blue Monday, ook wel Deprimaandag genoemd, dat het merendeel van deze mensen (59%) er nu al niet van overtuigd is zich het hele jaar aan deze voornemens te houden. Vooral vrouwen besluiten rond 1 januari met hun goede voornemens dat veel zaken anders moeten, maar makkelijker maakt al dat 'moeten' het leven niet. Bijna de helft van alle vrouwen in Nederland vindt eigenlijk dat ze te veel van zichzelf moeten: 40% vraagt geregeld te veel van zichzelf, terwijl slechts 20% van de mannen daar last van heeft. Dat blijkt uit onderzoek van Intomart GfK in opdracht van Optimel onder ruim 500 Nederlanders.

Het 'moetje' dat het vaakst genoemd wordt, door zowel mannen als vrouwen, is het huishouden. Daarna volgen minder en gezonder eten, sociale contacten beter onderhouden en vaker sporten. Andere dingen die de respondenten noemen, zijn onder andere er verzorgd uitzien en meer geld aan goede doelen geven. Bijna de helft van de vrouwen (45%) geeft aan dagelijks één of meerdere dingen van zichzelf te moeten. Vrouwen ervaren daarbij ook veel vaker dan mannen stress wanneer ze hun voorgenomen activiteiten niet uitvoeren en zijn eerder teleurgesteld als ze hun eigen verplichtingen niet nakomen. Opvallend is ook dat een kwart van de vrouwen zegt zich nog schuldiger te voelen wanneer zij zichzelf minder moetjes zouden opleggen. De helft van de vrouwen vindt dat ze meer van zichzelf moeten dan hun partner van zichzelf moet, terwijl slechts 7% van de mannen van mening is dat ze zichzelf meer opleggen dan hun vrouw of vriendin.

Blue Monday is ideaal startpunt om minder streng voor jezelf te zijn
Blue Monday, de laatste maandag van een 'volle' januariweek, is voor velen de meest deprimerende dag van het jaar. Goede voornemens zijn mislukt, vakanties lijken nog mijlen ver weg, de dagen zijn nog donker en als eerste dag van een nieuwe werkweek is maandag toch al niet zo populair. Optimel grijpt deze dag aan om Nederlandse vrouwen te laten zien dat ze af en toe best eens wat minder streng voor zichzelf mogen zijn. 'Vrouwen stellen zo veel eisen aan zichzelf en de vraag is of al die eisen wel nodig zijn. Uit ons onderzoek blijkt in ieder geval dat al dat 'moeten' het leven niet per se leuker maakt', aldus Marieke Rentmeester, Brand Manager van Optimel. 'Daarom willen we vanaf nu vrouwen laten zien dat ze de boel ook wel eens los kunnen laten en wat meer kunnen gaan genieten. Genieten zónder schuldgevoel. En met Optimel kan dat. Blue Monday, van oorsprong juist de meest deprimerende dag van het jaar, is het ideale moment om daar mee te starten.'

Positief punt van economische crisis: we eisen minder van onszelf
Gelukkig zijn er hier en daar ook nog wat lichtpuntjes. Meer dan de helft van de Nederlanders geeft namelijk aan de afgelopen jaren (veel) meer te zijn gaan genieten. Daarbij is voor een kwart van de mensen de economische crisis een aanleiding om meer te genieten en minder van zichzelf te eisen. De dingen die we het belangrijkste vinden in ons leven, zijn ons gezin en onze familie, gevolgd door het omgaan met vrienden en op vakantie gaan.

Mannen hebben vaker een wensenlijst, vrouwen hebben meer moetjes
Opvallend is ook dat juist mannen vaker een wensenlijstje voor zichzelf opstellen met dingen die ze nog in hun leven willen doen. Twintig procent van de mannen heeft zo'n lijstje, tegenover 13% van de vrouwen. Het maken van een wereldreis staat daarbij bovenaan. Een greep uit de andere wensen die genoemd worden: rijbewijs halen, een boek schrijven, over een Formule 1-circuit scheuren, wandelen in Ierland, Disney World bezoeken en trouwen en kinderen krijgen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marieke Rentmeester van Optimel op 06 - 12 42 44 32.

Optimel

plaats:
Amersfoort

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234