Scriptie Heiβe Musik in de DDR wint de Volkskrant/DIA-scriptieprijs

AMSTERDAM, 16 januari 2013 - De Volkskrant/DIA-scriptieprijs is gewonnen door Marlene Schrijnders, masterstudente Duitslandstudies aan de Universiteit van Amsterdam.

Schrijnders ontving de prijs dinsdag voor haar masterscriptie ''Heiβe Musik' im Kalten Krieg. Jugendmusikkultur in Ost-Berlin 1956-1966.' Volgens de jury, voorgezeten door Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, sluit de scriptie goed aan bij bestaand wetenschappelijk onderzoek.

Voor het eerst is aangetoond hoe zogenaamde 'Rowdies' onder druk van de repressie in de DDR uitwijken naar de rand van de stad en het Berlijnse platteland. Tegelijk lijkt ook veel van dit verhaal op het generatieconflict dat zich toen in het Westen van Duitsland afspeelde. De titel 'Heiβe Musik' voor de Beat en Rock en Roll van de jaren '50 en '60 komt van het SED-regime zelf.

Lynn Stroo (Erasmus Universiteit Rotterdam) kreeg de aanmoedigingsprijs voor haar bachelorscriptie over de Nederlands-Duitse betrekkingen 1918-1925 en het Verdrag van Versailles. Zij maakt duidelijk hoe Nederland zich in zijn oordeel over Versailles liet leiden door het belang van goede handelsbetrekkingen met Duitsland. Daarmee vult zij een witte vlek in de geschiedschrijving, aldus de jury.

De Volkskrant en het DIA reiken iedere twee jaar een prijs uit voor een scriptie over een onderwerp dat gerelateerd is aan Duitsland of de rol van Duitsland in Europa. De winnaar ontvangt Euro 1500,- en mag een week meelopen met een Volkskrant-correspondent in Berlijn, Brussel of op de redactie in Amsterdam. De jury bestond naast voorzitter Paul Schnabel uit Hans Wansink en André Roelofs van de Volkskrant en Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut.

In totaal dongen 32 scripties mee naar de prijs. De inzendingen kwamen van universiteiten in heel Nederland. Hiervan werden vijf scripties genomineerd:

Rosa den Heijer, 'Trotz alledem: over-leven en geloven in de DDR. Een onderzoek naar het werk, leven en de overtuiging van Stefan Heym, Wolf Biermann en Christa Wolf.', (Universiteit Leiden)

Nina Lange, 'Niederlande, Jahre voraus? Een vervlochten geschiedenis over de betekenis van Nederland in het Duitse immigratie- en integratiedebat (2002-2010).', (UvA - Amsterdam)

Marlene Schrijnders, 'Heiβe Musik' im Kalten Krieg. Jugendmusikkultur in Ost-Berlin 1956-66.', (UvA -Amsterdam)

Lynn Martina Stroo, 'Nederlands-Duitse betrekkingen 1918-1925. Nederland en het Verdrag van Versailles in 1919: Hoe Nederland onzijdig, maar niet afzijdig kon blijven.', (EUR/ Rotterdam)

Thijs Wubbels, 'Lessen uit de Wiedervereinigung. De Duitse hereniging, monetaire unies en de huidige EMU-crisis.', (RU Groningen)

De Stichting Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam (DIA) is het nationale kenniscentrum over het contemporaine Duitsland in Europese context op het raakvlak van onderwijs, wetenschap en maatschappij en initieert en stimuleert Nederlands-Duitse netwerken en uitwisselingen.
Informatie: www.duitslandinstituut.nl, www.duitslandweb.nl, twitter.com/DIAmsterdam, facebook.com/Duitslandinstituut

Meer informatie: Annabelle Arntz, a.f.arntz@uva.nl, 020-5253684

Duitsland Instituut Amsterdam

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.duitslandinstituut.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234