Welke basisschoolleerling typt het snelst van Nederland

Hoe eerder je het schoolwerk af hebt, hoe eerder je buiten kan spelen. Veel schoolwerk wordt tegenwoordig gedaan op de computer. Heb je de basisvaardigheden van een computer goed onder de knie, dan behaal je enorme tijdwinst. Een van de belangrijkste vaardigheden is blind typen. Ook dit jaar is er voor alle basisscholen in Nederland de vijfde editie van de landelijke Pica-typewedstrijd. De voorrondes zijn nu gestart.

De voorrondes vinden tot en met 28 februari online plaats op www.picatypekampioen.nl. De finale wordt eind maart gehouden bij Instituut Pica in Zoetermeer. Er zijn twee categorieën: één categorie voor groep vijf en zes en één categorie voor groep zeven en acht. Voor beide groepen is de hoofdprijs een iPad. De winnares van vorig jaar - Veerle van Cassand uit Middelburg - wist met 457 aanslagen per minuut de landelijke titel in de wacht te slepen. Dat is ruim zes keer sneller dan de gemiddelde leerling schrijft.

Kinderen leren wel hoe ze een computer moeten bedienen, maar op scholen ontbreekt vaak de tijd om ze gedegen technieken voor de bediening van een toetsenbord aan te leren. Zonde, want al op jonge leeftijd kan er tijdwinst worden behaald met blind typen. Gemiddeld schrijven kinderen met dertien woorden per minuut. Met een basisvaardigheid blind typen van Instituut Pica kan je met minstens 120 aanslagen typen. Als iemand elke schooldag twee uurtjes per dag achter de computer doorbrengt, levert deze vaardigheid al een tijdbesparing op van twintig uur per maand.

"Mensen zomaar een apparaat in handen geven, heeft geen goede staat van dienst. De leraren en het curriculum zullen moeten worden gewijzigd. Het keyboard zal altijd de invoer zijn." Bill Gates, medeoprichter van Microsoft, is er stellig in: "Studenten zijn er niet alleen om te leren lezen. Er wordt van ze verwacht dat ze kunnen schrijven en communiceren." In een wereld waar computers alomtegenwoordig zijn, is een gedegen typetechniek onmisbaar. Jong geleerd is oud gedaan. Instituut Pica is al ruim vijfentwintig jaar specialist in typecursussen voor basisschoolleerlingen.

Geplaatst in:

Contactpersoon voor pers:
Kaj Schneider, directeur
kschneider@instituutpica.nl
079-3428868

Instituut Pica

plaats:
Zoetermeer

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234