OU in Europees project voor beveiliging software vliegtuigen

De Open Universiteit is partner in het Europese project EURO-MILS. Het project gaat ervoor zorgen dat vliegtuigsoftware maximaal wordt beveiligd. Daartoe wordt software ontwikkeld die ervoor zorgt dat kritieke informatie niet wordt beïnvloed door informatie van bijvoorbeeld het entertainmentsysteem. De OU gaat het formele wiskundige bewijs leveren, dat moet aantonen dat deze software aan de hoogste veiligheidseisen voldoet. Tevens coördineert zij het werk van de projectpartners op het gebied van softwarekwaliteit. Het is de eerste keer in Europa dat gestreefd wordt dergelijke software tot het hoogst mogelijke niveau beveiligd te krijgen.

Reëel gevaar
De veiligheid van vliegtuigen en auto’s moet optimaal zijn en daarmee de beveiliging van de hierin aanwezige software. Zonder goede beveiliging bestaat bijvoorbeeld het gevaar dat het entertainment systeem op een vliegtuigstoel invloed heeft op het besturingssysteem van een vliegtuig. Geen goede beveiliging betekent dus gevaar van interferentie tussen deze twee systemen.

Rol OU
De primaire rol van de Open Universiteit is om het formele wiskundige bewijs te leveren dat de architectuur van de software PikeOS aan de beveiligingseisen voldoet. Dr. Julien Schmaltz, universitair docent aan de faculteit Informatica van de Open Universiteit, licht toe: ‘PikeOS is een zogenaamde ‘separation kernel’. Dit is een stuk software dat ervoor zorgt dat kritieke informatie, zoals die zit in het besturingssysteem van een vliegtuig, niet wordt beïnvloed door niet-kritieke informatie, die bijvoorbeeld in het geluidssysteem in je vliegtuigstoel zit. Die software zorgt er dus voor dat elk domein een apart domein is en dat ze niet met elkaar kunnen interfereren. En de OU onderzoekt of wiskundig bewezen kan worden dat PikeOS aan de hoogste beveiligingseisen voldoet.’

Project
Het door de EU gefinancierde project EURO-MILS heeft tot doelstelling de vliegtuigsoftware tot het hoogste niveau 7 te beveiligen. De methode die wordt gebruikt om het beveiligingsniveau te verkrijgen wordt publiek beschikbaar.
Overige projectpartners zijn onderzoeksinstituten, zoals het Duitse onderzoeksinstituut voor kunstmatige intelligentie DFKI en Technikon Forschungs- und Planungsgesellschaft mbH in Oostenrijk, maar ook bedrijven zoals het European Aeronautic Defence and Space Company EADS, Thales Communications and Security, SYSGO, en Airbus Operations.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Juliette van de Ven, communicatieadviseur aan de Open Universiteit, tel. 045-5762345, of juliette.vandeven@ou.nl. Algemene informatie over de Open Universiteit staat op www.ou.nl.

Open Universiteit

plaats:
Heerlen
website:
http://www.ou.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234