Primeur topcollectie hedendaagse kunst in Singer Laren

Singer Laren presenteert vanaf 24 januari ruim honderd hoogtepunten van Nederlandse hedendaagse kunst, verzameld door Henk en Victoria De Heus-Zomer. In de tentoonstelling vertellen zij zeer openhartig over de totstandkoming van hun collectie. Werken van 55 Nederlandse kunstenaars waaronder Karel Appel, Constant, René Daniëls, Marlene Dumas, Edgar Fernhout, Daan van Golden, Michael Raedecker, Jan Schoonhoven, Co Westerik, Robert Zandvliet, Rineke Dijkstra en vele anderen worden voor het eerst in samenhang getoond aan het grote publiek.

De tentoonstelling 'Cobra tot Dumas. Collectie De Heus-Zomer' is van 24 januari t/m 20 mei 2013 te zien in Singer Laren.

Het echtpaar Henk en Victoria de Heus-Zomer verzamelt sinds 1989 eigentijdse kunst, eerst met focus op Nederland, later ook daarbuiten. Het beeld van de verzameling is kleurrijk en doortrokken van licht en optimisme. Met de tentoonstelling en catalogus, geschreven door Hans den Hartog Jager, openbaart het echtpaar hun drijfveren en ervaringen, waaronder de vele ontmoetingen met kunstenaars. Dit biedt een fascinerende kijk in de wereld van de kunstverzamelaars en beschrijft het proces vanaf het moment dat ze niets van kunst wisten, totdat zij behoorden tot de grootste en belangrijkste collectioneurs van Nederland.

De zaal met werken van Marlene Dumas is één van de hoogtepunten van de tentoonstelling. Het echtpaar verzamelt vanuit een diep gevoel voor schoonheid en oorspronkelijkheid. Daarbij speelt hun religieuze achtergrond een rol, zoals te zien is in de prachtige serie portretten van Jezus als "Man van Smarten" door Marlene Dumas.

Vroegste werken zijn van Cobra schilders Karel Appel, Constant Nieuwenhuys en Asger Jorn. Van 1966 dateert een prachtig gestipt winterschilderij van Edgar Fernhout, medeoprichter van de Ateliers, kweekvijver van vele kunstenaars in de collectie. Ger van Elk, Jan Dibbets, JCJ vanderHeyden en Daan van Golden vertegenwoordigen de conceptuele invloed in de schilderkunst; Jan Schoonhoven de Nul-beweging. Daar tegenover staat eenling Co Westerik met zijn dromerig realisme. De jongere generatie schilders René Daniëls, Marc Mulders, Michael Raedecker en Robert Zandvliet behoren tot de favorieten van Henk en Victoria De Heus-Zomer. Samen met beelden van Carel Visser tot Guido Geelen en fotografie van onder anderen Rineke Dijkstra geeft deze verzameling een indrukwekkend beeld van de eigentijdse kunst van Hollandse bodem.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek samengesteld door Hans den Hartog Jager en uitgegeven door Thoth. Hardback: Euro32,95. Softback: Euro24,95.

Voor aanvullende informatie / beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Stephanie Spijkerman, tel. 035 - 5 39 39 50, publiciteit@singerlaren.nl

Stichting Singer Memorial Foundation

plaats:
Laren
website:
http://www.singerlaren.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234