Spaarlampen vaker ingeleverd

Spaarlampen worden steeds vaker ingeleverd bij winkels. Wanneer spaarlampen worden ingeleverd, gebeurt dit in 22 procent van de gevallen bij winkels. In april vorig jaar was dit nog drie procent. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van recycleorganisatie Wecycle. Reden voor Wecycle om consumenten vandaag in de spotlights te zetten bij het tijdelijke Wecycle-pand op de Amsterdamse Kalverstraat. Bezoekers die hier vandaag een spaarlamp inleverden, werden onthaald als echte sterren.

Steeds meer inzamelbakken
Vooral de bouwmarkt zitten als inleverpunt in de lift: bijna één op de tien Nederlanders levert hier zijn oude spaarlampen in. "De stijgende populariteit van winkels als inleverpunt kan verklaard worden door de plaatsing van Wecycle-inzamelbakken", vertelt Jan Vlak, directeur Wecycle. "Deze inzamelbakken staan in alle vestigingen van de bouwmarktketens Gamma en Hornbach. Hier kunnen klanten gratis en zonder tussenkomst van een medewerker oude spaarlampen, tl-buizen, kleine elektrische apparaten en batterijen inleveren. Deze inzamelbakken zijn ook te vinden bij elektronicazaken Media Markt en Saturn. Bij Blokker- vestigingen staan inzamelbakken voor spaarlampen en batterijen. Gemak speelt een grote rol bij het stimuleren van consumenten bij het inleveren van spaarlampen. Met het plaatsen van de bakken wil Wecycle aan die behoefte voldoen."

Iedereen is een ster
Het tijdelijke Wecycle-pand op de Amsterdamse Kalverstraat is onderdeel van de campagne 'Iedereen is een ster', waarmee de organisatie laat zien dat het inleveren van e-waste een beloning waard is. In het pand leren bezoekers alles over het recyclen van elektrische apparaten en spaarlampen. Vandaag werden alle bezoekers die hun spaarlamp hier inleverden, in de spotlights gezet en als sterren onthaald. De groene loper is speciaal uitgerold en paparazzi fotografen legden de sterren vast op het moment van inleveren. Het pand van Wecycle is tot en met 6 januari 2013 dagelijks geopend.

Recycling
Ruim 80 procent van de Nederlanders weet dat kapotte spaarlampen, tl-buizen en ledlampen apart ingeleverd kunnen worden. De belangrijkste drijfveer om lampen in te leveren is zorg dragen voor het milieu. Spaarlampen moeten apart ingeleverd voor recycling. Deze lampen kunnen voor meer dan 90 procent gerecycled worden. Dan blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht.

Foto onderschrift
Paparazzi bij het tijdelijke Wecycle-pand aan de Amsterdamse Kalverstraat. Recycleorganisatie Wecycle maakt een ster van iedereen die een spaarlamp inlevert

Noot voor de redactie / niet voor publicatie

Over Wecycle
Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en kapotte energiezuinige verlichting (e-waste). Wecycle wil zoveel mogelijk e-waste inzamelen en werkt hiervoor samen met gemeenten, kringloopbedrijven, installateurs, kinderboerderijen, winkels en consumenten. Wecycle zorgt in opdracht van producenten en importeurs voor verantwoorde inzameling, garandeert recycling met een hoog milieurendement en rapporteert hierover aan de overheid. Meer informatie: wecycle.nl.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Ted van Hintum, telefoon 06 54 25 39 83 of via e-mail: ted.vanhintum@wecycle.nl

Wecycle

plaats:
Amsterdam
website:
www.wecycle.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234