Dikke duim omlaag voor de Blankenburgtunnel

Flitsactie in campagne tegen omstreden asfalt door Midden-Delfland

Dit weekeinde zijn natuur- en bewonersorganisaties een flitsactie gestart in hun campagne tegen de omstreden Blankenburgtunnel. Natuurmonumenten, Milieudefensie, Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland, Groeiend verzet en Actiecomité Blankenburgtunnel Nee roepen hun achterban en medestanders op om op de actiesite, www.duimomlaag.nl, de plannen voor de zesbaanssnelweg door Midden-Delfland een dikke duim omlaag te geven. De organisaties benadrukken met deze actie het gebrek aan draagvlak voor de plannen van het kabinet om in tijden van grote bezuinigingen een overbodige snelweg aan te leggen van 1.000.000.000 euro: de Blankenburgtunnel. De snelweg lost geen verkeersproblemen op, terwijl het unieke landschap van Midden-Delfland en de groene long voor 2 miljoen inwoners van de regio's Rotterdam, Den Haag en omstreken onherstelbaar worden beschadigd.

Gebrek aan draagvlak
Toine Cooijmans, campagneleider Blankenburgtunnel bij Natuurmonumenten: "Ruim 33.0000 mensen hebben vorig jaar al hun handtekening gezet tegen de aanleg van de Blankenburgtunnel. Al deze mensen maken zich grote zorgen over het vernietigen van één van de laatste stukjes groen in de Randstad. Het groentekort is hier namelijk al het grootst van het land en de oppervlakte aan natuur het kleinst. Deze weerstand wordt genegeerd door het kabinet en minister Melanie Schultz van Haegen die de Blankenburgtunnel er kost wat kost lijken door te willen drukken. Wij geven de strijd echter niet op en hopen met de actiesite in korte tijd aan te kunnen tonen dat die weerstand nog steeds heel groot is en er veel op het spel staat voor de bewoners van deze regio."

Heilig huisje
Maandag 3 december staat de Blankenburgtunnel op de agenda van de Tweede Kamer. In het regeerakkoord hebben VVD en PvdA gekozen voor de aanleg van de tunnel. Inmiddels is duidelijk geworden dat er jaarlijks 250 miljoen euro op infrastructuur bezuinigd moet worden. Het schrappen van de Blankenburgtunnel van 1 miljard euro zou het bezuinigingsprobleem grotendeels oplossen, maar minister Schultz wil dat niet; de Blankenburgtunnel lijkt een heilig huisje te zijn geworden. Het kabinet verbreekt zelfs liever gemaakte beloften door andere projecten bij de bezuinigingen te betrekken.

Nutteloze investering van 1 miljard
Doordat de groei van het verkeer gestagneerd is, lijkt de Blankenburgtunnel een nutteloze investering te worden. De files in de Beneluxtunnel, waarvoor de Blankenburgtunnel een oplossing zou moeten bieden, komen er volgens de cijfers van het ministerie zelf alleen bij hoge groei van verkeer en economie. De verkeersgroei is echter al vóór aanvang van de economische crisis gestagneerd. Hoge groei van het verkeer ligt ook niet in het vooruitzicht. Nu kiezen voor de aanleg van een peperdure weg die niet nodig is, maar wel veel kapotmaakt, zou een historische blunder zijn.

Actie 'Duim Omlaag'
In korte tijd proberen de organisaties zoveel mogelijk tegenstanders te mobiliseren om de plannen voor de Blankenburgtunnel 'een dikke duim omlaag' te geven. De eerste animo is groot; door de grote aantallen bezoekers heeft de site zondagochtend al even platgelegen. Toine Cooijmans: "De tijd dringt maar we geven ons niet gewonnen. We zetten deze flitsactie in om de Tweede Kamer op 3 december te laten zien dat die Blankenburgtunnel er niet moet komen. Wij hopen dat zoveel mogelijk mensen ons helpen om de Kamer te laten zien dat het groene Midden-Delfland met één ondoordacht besluit onherstelbaar beschadigd dreigt te worden. Terwijl die 1 miljard euro die nu voor de Blankenburgtunnel wordt gereserveerd ook heel anders besteed kan worden!"

Kijk op www.duimomlaag.nl

Voor meer informatie: Toine Cooijmans, campagneleider Blankenburgtunnel Natuurmonumenten: 06-13890776,
Maaike Wermer, persvoorlichter Natuurmonumenten Zuid-Holland/Zeeland: 06-13904697,
Susanne Kuijpers, campagneleider Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland: 06-45244758.

Natuurmonumenten

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234