Winnaars ARC12 Awards bekend

Winnaars ARC12 Awards bekend

Den Haag, 23 november 2012 - Gisteravond maakte de Architect in Rotterdam de winnaars bekend van de ARC12 Awards, een initiatief van de redactie van de Architect. De prijzen beslaan het hele vakgebied, van stoel tot stad, en zijn uitgereikt in de categorieën Stoelontwerp, Design, Interieur en Architectuur. Daarnaast is een Oeuvreprijs uitgereikt aan Maarten Kloos, medeoprichter en directeur van ARCAM. Met de prijzen wil de redactie jonge en gerenommeerde ontwerpers een podium bieden om zich op te profileren en daarbij hun zichtbaarheid te verbeteren.

De winnaars van ARC12 zijn:
- ARC12 Stoelontwerp: Michael Schoner met Brett Baguette
- ARC12 Design: Michael Schoner met Z-Step
- ARC12 Interieur: PUUR interieurarchitecten met universiteitsrestaurant Lodewijk (Utrecht)
- ARC12 Architectuur: Équipe voor Architectuur en Urbanisme met Proyecto Roble (Berkel-Enschot)
- ARC12 Oeuvre: Maarten Kloos van ARCAM

ARC12 Stoelontwerp: Michael Schoner met Brett Baguette
Volgens de jury, bestaande uit Ineke Hans, Jan Brouwer, Tiddo de Ruiter en secretaris Sander Woertman, had een stoel de beste kaarten. "De winnaar, Brett Baguette van Michael Schoner, scoort functioneel op alle vlakken goed. Hij is lichtgewicht, stapelbaar, stevig en eenvoudig te maken, nog afgezien van het feit dat de vorm aansprekend is. De stoel kan zo in productie worden genomen en heeft zelfs de potentie een klassieker te worden."

ARC12 Design: Michael Schoner met Z-Step
De veelzijdige Z-Step van Michael Schoner is door de jury uitgeroepen tot winnaar in de categorie Design. Juryleden Piet Grouls, Juriaan van Meel, Willem van Ast, Richard Hutten en secretaris Harm Tilman zijn onder de indruk van de manier waarop een schijnbaar willekeurig element zoveel toepassingsmogelijkheden kan krijgen. "De Z-Step kan worden ingezet als expositiemeubel voor winkels, galeries en kantoren. Het is een sculptuur, die tegelijkertijd honderd procent dienstbaar en experimenteel is."

ARC12 Interieur: PUUR interieurarchitecten met universiteitsrestaurant Lodewijk
In deze categorie koos de jury unaniem voor het Universiteitsrestaurant Lodewijk in Utrecht, een ontwerp van PUUR interieurarchitecten. "De grote rol die ambacht speelt in dit ontwerp kan Nederlandse architecten inspireren. In dit project is genuanceerd en subtiel met de geschiedenis omgegaan en de hedendaagse vertaling is aantrekkelijk en functioneel. Het project schenkt een bestaand gebouw een tweede leven en laat het opnieuw een rol spelen in de stad." In de jury zitten Jeanne Dekkers, Frans de la Haye, Daniela Schelle, Martin van den Berg en secretaris Marit Overbeek.

ARC12 Architectuur: Équipe voor Architectuur en Urbanisme met Proyecto Roble
Proyecto Roble door Équipe voor architectuur en urbanisme wint de ARC12 Architectuurprijs. "Dit zeer doordachte en in zorgvuldige samenwerking met alle partijen uitgewerkte kantoorgebouw in Berkel-Enschot is een bron van innovatieve oplossingen", vindt de jury. Zij is onder de indruk van het feit dat deze oplossingen met veel aandacht zijn geïntegreerd in een coherent gebouw met een aangename belevingskwaliteit. "Het project is daarmee een compleet, goed uitgewerkt project dat wordt gekenmerkt door tal van innovaties, zowel in het proces al op het praktisch niveau van materialen, concepten en technieken." Bart Mispelblom Beyer, Francesco Messori, Alijd van Doorn, Peter Erdtsieck en secretaris Maartje Henket vormen de jury van de ARC12 Architectuur.

ARC12 Oeuvre: Maarten Kloos
De Oeuvreprijs wordt jaarlijks door de redactie van de Architect toegekend aan een persoon die een blijvende en vernieuwende bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de gebouwde omgeving. Voor deze eerste editie is Maarten Kloos, medeoprichter en directeur van het ARCAM (Architectuurcentrum Amsterdam) uitgeroepen tot winnaar. ARC12 Oeuvre is een initiatief van Gabriel, Interface en de Architect.

Op www. arc12.nl treft u meer informatie aan, kunt u het fotoverslag bekijken en kunt u ook hoge resolutie beelden van de genomineerden downloaden.

Sdu Uitgevers

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234