Nieuw Nederlands onderzoek naar verband tussen lichaamslengte & kanker

Langere mensen krijgen relatief vaker kanker dan kortere mensen. Dat verband is eerder al overtuigend aangetoond, maar een verklaring hiervoor is nog onbekend. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds financiert daarom een nieuw wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Maastricht. Dit onderzoek kan meer inzicht geven in het verband tussen lichaamslengte en kanker. Belangrijk, omdat Nederlanders het langste volk ter wereld zijn.
Lichaamslengte op zichzelf is waarschijnlijk geen directe oorzaak van kanker. In dit nieuwe onderzoeksproject wordt onderzoek gedaan naar onderliggende factoren die kunnen leiden tot zowel een grotere lichaamslengte als een hoger risico op kanker. Lichaamslengte weerspiegelt namelijk bepaalde groeipatronen vroeg in het leven. Daarbij spelen ons voedingspatroon, leefstijl, leefomgeving, genen en hormonen allemaal een rol.

Wetenschappers denken dat bepaalde onderliggende oorzaken van een grotere lichaamslengte ook kunnen bijdragen aan een hoger risico op kanker. Dit kan helpen verklaren waarom langere mensen relatief vaker kanker krijgen. In het nieuwe onderzoek worden twee factoren onderzocht, namelijk de hoeveelheid calorieën die we tijdens de kindertijd binnenkrijgen en verschillen in genen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Prof. Matty P. Weijenberg en haar collega's van de GROW-School for Oncology & Developmental Biology, Universiteit Maastricht. Voor het onderzoek worden gegevens gebruikt uit de Nederlandse Cohort Studie naar voeding en kanker (NLCS). Hiervoor zijn meer dan 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 69 jaar ondervraagd over hun voedingsgewoonten, lichaamslengte en gewicht. Ook zijn van deze respondenten DNA-materiaal opgeslagen om te gebruiken voor genetisch onderzoek. Na de gegevensverzameling zijn de respondenten ruim 20 jaar gevolgd.

De kankersoorten die in het onderzoek worden onderzocht zijn dikkedarmkanker en borstkanker. Van deze kankersoorten is namelijk gebleken dat langere mensen een grotere kans hebben om deze te ontwikkelen. Bovendien zijn dikkedarmkanker en borstkanker de twee meest voorkomende kankersoorten in Nederland.

Prof. Matty P. Weijenberg, onderzoeksleider en hoogleraar Epidemiologie aan de Universiteit Maastricht: "We kunnen zelf niets doen aan onze lichaamslengte op volwassen leeftijd, maar toch is het belangrijk dat we meer te weten komen over dit verband tussen lichaamslengte en kanker. Wij verwachten hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan de kennis over de biologische mechanismen die bijdragen aan de ontwikkeling van kanker, waarover nog veel onduidelijk is. Indien blijkt dat bepaalde factoren in de vroege levensjaren tot een verhoogd risico op kanker op volwassen leeftijd leiden, kunnen er preventieve maatregelen genomen worden om voor toekomstige generaties dat risico te verlagen."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Germund Daal, Communicatie Coördinator, 020-344 9592, g.daal@wcrf.org

Lichaamslengte en kanker
Uit het wetenschappelijke rapport Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en de andere leden van het World Cancer Research Fund (WCRF netwerk) blijkt dat lichaamslengte een sterk verband heeft met de volgende soorten kanker:
- Dikkedarmkanker
- Borstkanker
- Alvleesklierkanker
- Eierstokkanker

De lichaamslengte van Nederlanders
Volgens statistieken van het CBS was in het jaar 2011 de gemiddelde lichaamslengte van de mannen in Nederland (20 jaar of ouder) 180,9 cm. De gemiddelde lichaamslengte van de vrouwen in Nederland (20 jaar of ouder) was 167,5 cm.
Extra onderzoeksbeurs
In maart van dit jaar heeft het Wereld Kanker Onderzoek Fonds een extra oproep gedaan (naast de reguliere jaarlijkse beurscyclus) aan wetenschappers en onderzoekers in Nederland om onderzoeksvoorstellen in te dienen op het gebied van belangrijke onderwerpen waarover nog veel onbekend is. Een van deze onderwerpen is het verband tussen lichaamslengte en kanker. De onderzoeksbeurs is toegewezen aan Prof. Matty P. Weijenberg en haar collega's van de GROW-School for Oncology & Developmental Biology, Universiteit Maastricht.

Bronnen
- World Cancer Research Fund /American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective, uitgave in 2007.
- World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Summary. Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Pancreatic Cancer, uitgave in 2012.
- Centraal Bureau voor de Statistiek, Statline: http://statline.cbs.nl


Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) is de stichting in Nederland die zich uitsluitend
richt op kankerpreventie door een gezonde voeding en leefstijl. WCRF NL financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek in relatie tot kankerpreventie.
Meer informatie op www.wcrf.nl.
Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker.
Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.
Naast het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk uit: World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk (www.wcrf-uk.org), American Institute for Cancer Research in de Verenigde Staten (www.aicr.org), en World Cancer Research Fund in Hong Kong (www.wcrf-hk.org). Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org.

Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234