MAX: Pesters strafrechtelijk vervolgen

Pesters moeten strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Dat bepleitte de Amsterdamse strafrechtadvocaat mr. Richard van der Weide donderdagmiddag in het televisieprogramma Studio MAX Live op NED 1.

Aanleiding voor zijn pleidooi is de recente zelfmoord van Tim Ribberink, die zich van het leven benam omdat hij langdurig werd gepest, maar ook ervaring met cliënten uit zijn eigen advocatenpraktijk.

Volgens mr. Van der Weide moet de wet het mogelijk maken dat kinderen vanaf 10 jaar vervolgd en gestraft kunnen worden. Elke school moet dan een meldpunt of vertrouwenspersoon hebben waar gepeste leerlingen terecht kunnen. Bij excessief treiteren krijgt een pester dan eerst een officiële waarschuwing, gevolgd door een tweede als het pesten toch doorgaat. Bij een derde keer kan aangifte worden gedaan bij de officier van justitie.
Straffen kunnen variëren van een stevig gesprek met de verdachte tot een dagvaarding.

Van der Weide is van mening dat hier een duidelijk signaal vanuit gaat: de pester riskeert een strafblad als hij/zij het gedrag niet wijzigt.
Nieuwe wetgeving zou gericht moeten zijn op pubers, meent de strafrechtadvocaat, omdat zij het meest kwetsbaar zijn.

Van der Weide gaat in gesprek met de vaste Kamercommissie van Justitie over zijn voorstel.

Overs Studio MAX Live
Studio MAX Live is het middagmagazine van MAX en wordt gepresenteerd door Myrna Goossen en Frank du Mosch.
Van maandag tot en met donderdag wordt het programma rechtstreeks vanuit Studio 23 in Hilversum uitgezonden op Nederland 1 van 12.15 tot 13.35 uur.
Studio MAX Live speelt in op de actualiteit, maar spreekt niet uitsluitend met deskundigen.
Elke uitzending is een Bekende Nederlander te gast, maar ook gewone mensen met een opmerkelijk verhaal komen aan bod.

Voor vragen kunt u contact opnemen met MAX / Sanne Rademaker: 035 677 52 60 of via e-mail: sanne.rademaker@omroepmax.nl.

Omroep MAX

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234