AzG rapport: de tijd dringt voor loodvergiftigingscrisis Nigeria

Amsterdam, 15 november 2012 - 'Er is genoeg gepraat: het is tijd om het lood uit Bagega te halen,' stelt Artsen zonder Grenzen in een nieuw rapport over de loodvergiftigingscrisis in Zamfara, Noord-Nigeria. Er is bijna niets terechtgekomen van het gezamenlijke actieplan dat een half jaar geleden werd opgesteld tijdens de internationale conferentie in Abuja. Zo kunnen honderden kinderen niet behandeld worden omdat de grond van het dorp Bagega nog steeds verontreinigd is. Oorzaak: de Nigeriaanse overheid heeft fondsen die zij heeft toegezegd tot op de dag van vandaag niet vrijgegeven.

'Meer dan tweeënhalf jaar nadat de loodvergiftigingsramp voor het eerst werd ontdekt, wachten honderden kinderen nog steeds op een levensreddende medische behandeling. Artsen zonder Grenzen staat paraat, maar dat kunnen we niet doen tot hun huizen en de grond eromheen loodvrij is gemaakt. Het lood moet uit Bagega,' aldus Michael White, interim-landencoördinator in Nigeria voor Artsen zonder Grenzen. Tot de verontreiniging van grond en huizen grondig is aangepakt heeft medische behandeling geen zin omdat kinderen telkens opnieuw worden blootgesteld aan het giftige lood.

In mei beloofde de Nigeriaanse president fondsen vrij te maken voor het aanpakken van de loodvergiftiging, specifiek ook bestemd voor het loodvrij maken van Bagega. De gelden zijn echter nog steeds niet vrijgegeven. In oktober, pal na het einde van het regenseizoen, moest de reiniging van Bagega starten. Voor het einde van het jaar voordat het te laat is, de volgende regentijd staat voor de deur.

Artsen zonder Grenzen heeft sinds 2010 ruim 2.000 kinderen behandeld voor loodvergiftiging. Inmiddels zijn de eerste kinderen hersteld, via speciale chelatietherapie is hun loodgehalte van gemiddeld 127 tot het relatieve lage gehalte van 46.5 microgram per deciliter bloed teruggebracht. Om de loodvergiftiging behoorlijk te bestrijden, zijn drie types activiteiten nodig: medische zorg, schoonmaak en veiligere mijnbouwmethodes. Terragraphics, dat in het verleden nauw heeft samengewerkt met Artsen zonder Grenzen in het loodvrij maken van zeven dorpen, en Artsen zonder Grenzen hebben alles in hun macht gedaan om de crisis te bestrijden. Maar alleen onmiddellijke actie van de overheid kan nu het tij keren.

Het nieuwe rapport 'Time is running out', het actieplan en de briefing paper die voor de internationale loodconferentie, georganiseerd door Artsen zonder Grenzen, het Nigerian Centre for Disease Control en het Nigeriaanse ministerie voor Volksgezondheid, kunnen gedownload worden via www.artsenzondergrenzen.nl/publicaties, zie kopje 'Nigeria'. Voor meer informatie: afdeling persvoorlichting Artsen zonder Grenzen, Mireille Koeleman: telefoon 020 520 8957 of 06 5262 5711, buiten kantooruren: 06 543 94 727, mireille.koeleman@amsterdam.msf.org - www.artsenzondergrenzen.nl

Artsen zonder Grenzen

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234