Drummen en Dromen op IDFA

'When you accept to forgive and to share the same culture, then you move forward' (Odile 'Kiki' Gakire Katese, oprichtster Ingoma Nshya)

Op 19 november treedt op initiatief van het Prins Claus Fonds de Rwandese drumgroep Ingoma Nshya op, voorafgaand aan de Nederlandse IDFA première van 'Sweet Dreams'. De documentaire vertelt het unieke verhaal van Rwanda's enige vrouwelijke drumgroep, opgericht door Odile 'Kiki' Gakire Katese, Prins Claus Fonds partner en voormalig directeur van Rwanda's University Centre for Arts and Drama (UCAD ). Na de vertoning is er een Q&A met de drumsters en documentairemaker Rob Fruchtman, onder leiding van Christa Meindersma, directeur Prins Claus Fonds.

De documentaire 'Sweet Dreams' volgt de eerste en enige vrouwelijke drumgroep van Rwanda, Ingoma Nshya (Koninklijke Trommel). Deze uitzonderlijke groep vrouwen creëert na de vreselijke gevolgen van de genocide een toekomst voor zichzelf, gebaseerd op hoop en vernieuwing vanuit een culturele traditie: drummen. Voor de genocide van 1994 is drummen alleen voorbehouden aan mannen. De oprichting van Ingoma Nshya in 2004 is een revolutionaire daad. Dochters, moeders en grootmoeders, zowel slachtoffers als daders sluiten zich aan bij de drummende vrouwen. De groep wordt internationaal erkend vanwege zijn talent en toert over de gehele wereld. Ze geven workshops en organiseren het enige internationale drumfestival in Rwanda. Ingoma Nshya ontvangt een 2012 Common Ground Award vanwege het in ere houden van de traditionele drumcultuur en het opbouwen van een toekomst voor Rwanda.

De ambitie van deze succesvolle groep vrouwen gaat verder. Tijdens een verblijf in New York maken ze kennis met ijs. Ze besluiten Rwanda's eerste en enige ijskraam te openen, genaamd Inzozi Nziza ('Sweet Dreams'). De vrouwen maken en verkopen het ijs zelf, wat zorgt voor banen en zekerheid. Het ijs is voor hen een symbool van blijdschap en hoop in een land dat nog steeds herstelt van de gevolgen van de genocide.

Ingoma Nshya treedt ook op voorafgaand aan de vertoning van 'Fight Like Soldiers Die Like Children', een documentaire over Rwandese kindsoldaten op 17 november in Theater Tuschinksi, Amsterdam.

Première 'Sweet Dreams'
International Documentary Festival Amsterdam (IDFA)
19 november 2012, 18u
Brakke Grond, Expozaal
Nes 43, Amsterdam

'Sweet Dreams' wordt voorafgegaan door een optreden van Ingoma Nshya en gevolgd door een Q&A met Ingoma Nshya en Rob Fruchtman onder leiding van Christa Meindersma

Voor interviewverzoeken met Ingoma Nshya en meer informatie, neemt u contact op met:
Lot Dercksen, Hoofd Communicatie Prins Claus Fonds
l.dercksen@princeclausfund.nl
+31(0)20 344 9169 / +31(0)6 144 333 09

Tijn Pieren, Communicatie Prins Claus Fonds
t.pieren@princeclausfund.nl
+ 31 (0) 20 344 9169 / + 31 (0)6 347 894 16

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234