CDA-kamerlid Bruins Slot met KNGF op werkbezoek in Apeldoorn

Apeldoorn, 12 november 2012 - Fysiotherapie moet breed toegankelijk en betaalbaar blijven voor iedereen die het nodig heeft. Want door fysiotherapie vroegtijdig in te zetten, gaat de kwaliteit van leven van patiënten met aandoeningen als reuma of COPD omhoog. Bovendien kunnen op die manier hogere zorgkosten worden voorkomen, bijvoorbeeld omdat een patiënt later niet opgenomen hoeft te worden in het ziekenhuis.

Preventie en de toegankelijkheid van de zorg waren belangrijke gespreksthema' s maandag 12 november tijdens het werkbezoek van CDA-kamerlid Hanke Bruins Slot aan de Apeldoornse fysiotherapiepraktijk Bos en Weide. Zowel bij de volksvertegenwoordigster als bij de fysiotherapeuten is de zorg over die toegankelijkheid groot: Bruins Slot vroeg zich hardop af of de patiënt in de toekomst nog zelf kan bepalen door wie hij wil worden geholpen. De plannen van het nieuwe kabinet om de restitutiepolis af te schaffen noemt Hanke Bruins Slot dan ook slecht.

Praktijkeigenaar en fysiotherapeut Rogier Bos ziet dagelijks de gevolgen van de bezuinigingen op fysiotherapie: "Ik heb soms huilende patiënten aan de balie, omdat hun aanvullende verzekering al zo is uitgekleed, dat de verzekeraar hun behandelingen niet meer vergoedt." Bos zou bepaalde patiënten die binnenkort moeten worden geopereerd, graag vooraf willen behandelen, zodat ze nadien sneller op de been zullen zijn. "Maar al ze dat niet bekostigd krijgen, nemen ze die preventieve maatregelen niet," zo vertelde hij de CDA-delegatie. Hanke Bruins Slot pleit er voor preventie nationaal op de agenda te zetten: "Als het aan mij ligt, is preventie niet alleen een verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars, maar ook bijvoorbeeld van werkgevers."

Hanke Bruins Slot en Marja van Waardhuizen (namens het CDA Apeldoorn) spraken daar niet alleen met fysiotherapeut Rogier Bos en zijn team, vertegenwoordigers van het KNGF en SaFyrA, maar maakten ook kennis met een aantal patiënten. Zo vertelde Sjaan Kuijl, COPD-patiënte, hoe zij baat heeft bij de behandelingen bij Bos & Weide: "Als je merkt dat het fysiek beter met je gaat, word je geestelijk ook steeds sterker. Ik wil die scootmobiel en die rollator nog niet. Ik ben hier met twee minuten wandelen begonnen, maar inmiddels ben ik zoveel sterker dat ik sindsdien niet meer in het ziekenhuis ben opgenomen." Hetty Beekman, reumapatiënt sinds 1986, kan dankzij fysiotherapie blijven werken en deelnemen aan het sociale leven.

Fysiotherapie is te zien als verbinding tussen politiek en patiënt, zo vatte KNGF-bestuurslid Harry Gosselink de standpunten samen. De politiek heeft de wens dat zorg kleinschalig, laagdrempelig en in de buurt is. De fysiotherapeut levert dat maatwerk. En dat doet zij ook nog eens kosteneffectief, zo blijkt uit recent onderzoek. Daarbij is het voor de patiënt uitermate belangrijk dat de deuren tussen de zorgprofessionals in de eerstelijn, maar ook in de tweede en derde lijn, onderling open staan, zo voegde Rian Veldhuizen (directeur KNGF) daaraan toe.

Het KNGF
Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) behartigt voor de ruim 23.000 aangesloten fysiotherapeuten de belangen op beroepsinhoudelijk, sociaal-maatschappelijk en economisch gebied. Al sinds 1889 fungeert het KNGF als beroepsorganisatie voor fysiotherapeuten uit diverse werkvelden.

Geplaatst in:

Noot voor de redactie / niet voor publicatie. Voor meer informatie en de verkenning kunt u contact opnemen met Simone Agema, persvoorlichting op 033 467 29 88.

KNGF

website:
www.kngf.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234