Helft Nederlanders lijdt aan Sinterklaasstress

Intocht Sinterklaas dit jaar anderhalve week vervroegd

Een stressvolle tijd van cadeaus kopen, familie bij elkaar brengen en gedichten schrijven staat voor de deur. De helft van de Nederlanders voelt zich tijdens de aankomende Sinterklaasperiode gestrest (48%). Ook voelt men zich meer dan gemiddeld vermoeid (44%) en verkouden (35%), blijkt uit onderzoek van ROTER. De stress, in combinatie met het gure herfstweer, zorgt voor een verlaagde weerstand. Sinterklaas maakt zich zorgen: 42% van de Nederlanders is niet in topconditie. Nederlanders kunnen een voorbeeld nemen aan de goedheiligman; zijn wijsheid komt met de jaren. Hij besloot dit jaar tijdig te starten met zijn activiteiten en arriveert daarom vandaag al in de hoofdstad. Volgens de Sint zijn goede voorbereidingen en het op peil houden van je vitamine C-gehalte de sleutel tot succes.

Vanmiddag legden de Sinterklaas en zijn Pieten vervroegd aan in de Amstel. Sint Nicolaas stond ontspannen, topfit en perfect gebruind in roodfluwelen zwembroek aan dek van zijn boot. Vanwege zijn voorbereidingen is hij bestand tegen de Nederlandse kou. Door zijn goede weerstand en tijdige voorbereidingen ziet hij de komende stressvolle tijd zonnig tegemoet.

Hij komt, hij komt
De overgrote meerderheid van de Nederlanders ziet de schaduwkant van de goedheiligman en zijn grote feest (64%). Daar komt bij dat Nederland niet topfit is tijdens deze periode. Dit geldt vooral voor vrouwen; het merendeel voelt zich niet fit en is vermoeid. Dat de fysieke gesteldheid in verband staat met vermoeidheid en stress weet 49% van de Nederlanders. Een op de vijf geeft toe dat dit te wijten valt aan slechte voorbereiding. "Het is al vaak aangetoond: de Sinterklaasperiode gaat gepaard met stress. Men is zich onvoldoende bewust dat dit de kans op griep, verkoudheid en moeheid vergroot. Vitamine C helpt in deze drukke periode. Het vermindert vermoeidheid en verhoogt je weerstand. Goede voorbereiding voor de drukke Sintperiode," aldus Tjen Schifferstein, directeur van ROTER.

Top 5 Sinterklaaskopzorgen
Gezinnen met kinderen ervaren meer stress tijdens deze periode dan gemiddeld (60%). Top vijf kopzorgen rondom Sinterklaas:
1. De kosten van het festijn (35%);
2. De hoeveelheid snoep die rond Sinterklaas wordt gegeten (32%);
3. De hoeveelheid verplichtingen die het met zich meebrengt (27%);
4. De gedichten die geschreven moeten worden (21%);
5. Het scoren van de cadeaus (17%).

Toch zou ruim een op de drie volwassenen nog graag in Sinterklaas willen geloven. Om het feestelijke gevoel te behouden en stress dit jaar te voorkomen neemt Nederland dit jaar verschillende voornemens in acht. Eerder beginnen met het kopen van de cadeaus, minder uitgebreid vieren dan voorgaande jaren en het op peil houden van de persoonlijke conditie staan bovenaan. Het op peil houden van je vitaminegehalte draag bij aan de goede conditie.

Sinterklaas bestaat wel
Ondanks de periode van verplichtingen, drukte en stress is Sinterklaas onverminderd populair. Zo viert 59% van de Nederlanders het Sinterklaasfeest en 87% van de gezinnen met jonge kinderen. 40% van de Nederlanders viert pakjesavond, 22% zet de schoen en 18% waagt zich aan het maken van surprises. Men verheugt zich vooral op de gezelligheid die Sinterklaas met zich meebrengt (56%), de familie die bij elkaar komt (39%) en pakjesavond (33%). De charme en romantiek tijdens de Sinterklaasperiode wordt door het merendeel van de Nederlanders gewaardeerd.

De persfoto is gratis en vrij van rechten beschikbaar voor publicatie. Hoog resolutie beeldmateriaal kunt u met de volgende We Transfer link downloaden: http://wtrns.fr/p-ZlLQTJl5cvjc

ROTER

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234