Symposium over Optimal Healing Environments

Architecten zijn de artsen van de toekomst

Als wetenschappers, architecten en opdrachtgevers gaan samenwerken komen er zorggebouwen waar mensen minder pijn hebben, sneller genezen, minder stress oplopen en zich plezieriger voelen. Daarmee kan behalve de winst voor patiënten en werkenden in de zorg, ook financieel een grote besparing worden bereikt. Mensen hebben minder medicijnen nodig en genezen sneller als ze in een helende omgeving worden behandeld en verzorgd.

Over het thema helende omgevingen organiseert het Rotterdamse bureau Kopvol architecture en psychology in samenwerking met het Nederlandse Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie en het Samueli Institute, USA een internationaal symposium. Daar zal een keur aan wetenschappers, architecten en gebruikers ervaringen uitwisselen en een internationaal netwerk van deskundigen starten. Het symposium onder de titel Optimal Healing Environments vindt plaats op 28 november 2012 in Het Lantaren Venster in Rotterdam. Kopvol onderzocht de rol van de architectuur op het menselijk welbevinden en haar bijdrage aan genezing. Ze ontwikkelden onder meer de ontwerpuitgangspunten van het nieuwe centrum voor kinderkanker (NKOC) dat in Utrecht verschijnt.

In de 20e eeuw waren ziekenhuizen en andere zorggebouwen altijd gericht op functionaliteit. Het moest allemaal efficiënt, gemakkelijk schoon te maken en binnen budget. De gebouwen waren alleen ontworpen om in de hoogtechnische bestrijding van de ziekte te functioneren. Dat leidde tot grijze, vierkante, sfeerloze gebouwen waar ziekte de uitstraling bepaalde. Voor architecten waren deze opdrachten weinig aantrekkelijk. Sinds het belang van een goed ontwerp als onderdeel van een genezingsproces steeds nadrukkelijker wetenschappelijk werd aangetoond is de rol van het design niet alleen groter geworden, maar ook fundamenteel gewijzigd.

Per dag komen meer dan zevenhonderdduizend mensen in een omgeving waar ziekte en genezing centraal staan. Dat zijn zowel patiënten als mensen die er hun werk komen doen. Zij hebben allemaal baat bij design dat is ontworpen met begrip voor de zieke mens en zijn behoeften. Healing environment of helende omgeving is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, dat - onder veel meer - aantoont dat een vrij uitzicht stressreducerend op kankerpatiënten werkt. Ander onderzoek toont aan dat in een goed ontworpen ziekenhuis het aantal infecties drastisch daalt. Cijfers geven de architecten de argumenten in handen voor zogenoemd evidence based design, dat weer aansluit bij de geldende medische praktijk van evidence based medicine, wat inhoudt dat je alleen toepast wat echt werkt.

Voor meer informatie over het symposium en over healing environments kunt u contact zoeken met:
kopvol - architecture & psychology
contactpersoon: ir. Gemma Koppen
tel.nr. +31 6 21853115
gkoppen@kopvol.com
www.iapah.nl (symposium-website)

kopvol – architecture & psychology

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234