Giovanni Dalessi Kunstenaar van het Jaar 2013

ONDER EMBARGO TOT 20.45 UUR

Uit acht finalisten is Giovanni Dalessi als Kunstenaar van het Jaar 2013 gekozen. Daarmee versloeg Giovanni Dalessi in de tiende editie van de verkiezing zeven andere bekende Nederlandse beeldend kunstenaars, waaronder Erwin Olaf, Marlene Dumas, Anton Corbijn en Rik van Iersel.
Dit is vanavond bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Rotterdam. Behalve de eer, krijgt de nieuwe Kunstenaar van het Jaar de Kunstweek Geldprijs van Euro 20.000,--.

Op de tweede plaats eindigde Isabella Werkhoven, gevolgd door Erwin Olaf en Marlene Dumas. Op de vierde t/m achtste plaats eindigden respectievelijk Rik van Iersel, Wessel Huisman, Anton Corbijn en Katinka Lampe. Zij voeren de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars aan, de lijst waarin jaarlijks de honderd meest gewaardeerde beeldend kunstenaars zijn opgenomen.

Ook de prijzen voor het Talent van het Jaar 2013 en de Briljanten Kunstenaar 2013 werden uitgereikt. De prijs voor Talent van het Jaar, de kunstenaar jonger dan 35 jaar die het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars, gaat naar Iris van Herpen (1984). Briljanten Kunstenaar van het Jaar, de kunstenaar ouder dan of 65 jaar die het hoogst in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars eindigt, is Marjolijn van den Assem (1947).

Giovanni Dalessi maakt werken die refereren aan alledaagse taferelen, clichés bijna, die uit hun context zijn gehaald. Voor zijn schilderijen kijkt hij naar de Vlaamse primitieven en naar het werk van kunstenaars uit de Renaissance.

Enige meningen van aan de verkiezing verbonden panelleden en het publiek over Giovanni Dalessi:
"Giovanni heeft een duidelijk eigen beeldtaal. Zijn werk is consistent maar blijft verrassen."
"Zijn schilderijen fascineren me al jaren. Zijn werk is niet alleen mooi maar ook boeiend. Het houdt de aandacht vast."
"Dalessi verbindt verleden, heden, fysieke en mentale wereld. Creëert verstilde magische werelden die de contemplatie aanwakkeren."
"Uniek, hoe deze kunstenaar een museale uitstraling weet te creëren in een hedendaags tijdsbestek. Zijn schilderijen zijn absoluut tijdloos en van een technisch zeer hoog niveau. Daarnaast weet hij de ene keer kracht en expressie in zijn schilderijen te leggen en de andere keer diepe emotie."
"Het werk van Giovanni Dalessi kun je in een aantal woorden beschrijven : boeiend, verrassend, ontroerend, vertederend, kortom heerlijk om naar te kijken!!"
"Het aardige van Giovanni Dalessi vind ik dat hij in de marge van het grote kunstgebeuren werkt en systematisch en vasthoudend werkt aan een geheel eigen oeuvre. Ik word getroffen door zijn kleurgebruik, en zijn beelden. Ik gun deze bescheiden kunstenaar zeer de titel van Kunstenaar van het jaar. Ik vind dat het toekennen van deze onderscheiding aan deze kunstenaar de prijs zich onderscheidt van andere prijzen: al de anderen zijn in feite al zozeer gelouterd, wat voegt het toekennen van een prijs nog toe (hooguit iets gemakkelijks). Moet je zien hoe belangrijk wij zijn, we hebben Corbijn of Dumas of Olaf onderscheiden?? Door het toekennen van deze prijs aan hem komt eens een (m.i. ten onrechte) minder bekende kunstenaar in het voetlicht te staan."
"Giovanni is voor mij "De Kunstenaar" van het jaar, omdat hij zijn eigen, herkenbare en bijzondere stijl heeft, die ingetogen en verstild is. Met een groot respect voor het leven. Verwondering en bewondering ineen!"

De verkiezing Kunstenaar van het Jaar is de oudste en verreweg grootste verkiezing op het terrein van kunst in Nederland. Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij gedurende de looptijd van de verkiezing zowel een omvangrijk panel van deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden. In het kader van de verkiezing zijn dit jaar bijna 50.000 stemmen uitgebracht.

Eerder werden Ted Noten (2012), Sam Drukker (2011), Ans Markus (2009/2010), Henk Helmantel (2008), Ad Arma (2007), Jeroen Hermkens (2006), Jacques Tange (2005), Jurriaan van Hall (2004) en Corneille (2003) Kunstenaar van het Jaar.

Meer informatie: David Polak (voorzitter Stichting Kunstweek): dpolak@kunstweek.nl of telefoon 0162 58 09 09 en Els de Bar: els.debar@kunstweek.nl of 0626 908 904.

Stichting Kunstweek staat voor de collectieve promotie van beeldende kunst en heeft als primaire doelstellingen het vergroten van de belangstelling voor beeldende kunst in het algemeen en van de bekendheid van Nederlandse beeldend kunstenaars en hun werk in het bijzonder; het bevorderen van kunst kijken, kopen, huren en verzamelen, mede door stimulering van galerie- en museumbezoek; het verschaffen van inzicht in de mate waarin Nederlandse beeldend kunstenaars, door de tijd heen, worden gewaardeerd; het ondersteunen van instanties die activiteiten ontplooien in de beeldende kunstsector en het initiëren van publicaties en discussies over beeldende kunst.

Organiserend Comité Kunstenaar van het Jaar

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234